Такива са изводите от разговорите с просещи деца по софийските улици, както и със задържаните покрай тях възрастни, разказа за БТА директорът на дирекция "Социални дейности" в Столичната община Минка Владимирова.
 Общината, социалните служби, МВР и сдружението "Деца и юноши" работят от 18 март в мобилни групи с децата на улицата.

Просещото на улицата дете в по-голямата част от случаите е социално неглижирано, липсват му социални умения, претърпяло е домашно насилие. В повечето случаи самите родители изпращат детето да проси.
Това са изстрадали деца, свикнали и отглеждани в недобра семейна среда, с липсваща подкрепа от страна на родителите, продължи Владимирова.
Интересна подробност от установените до момента случаи е, че децата не просят самостоятелно, а заедно с пълнолетни лица.

До момента са регистрирани 300 случая на просия в София - 168 са възрастните хора, а 132 - непълнолетните и малолетните деца. В разговори с мобилните екипи децата споделят, че с просия печелят по около 2000 лева на месец, но парите не отиват за повишаване на благосъстоянието им, в повечето случаи те се вземат не от родителите им, а се поделят между трети лица и тях, като самите родители вземат по-малката част от тези пари, посочи Владимирова. Децата споделят с нас, че получават единствено по-добра храна, но това не зависи от количеството на парите, които са изкарали от просия.
 
"Идеалните просяци" са бременните и майките с бебета, тъй като българите проявяват най-голямо благородство и благотворителност към по-малките деца, както и към децата с увреждания. Това е и причината най-често да се използват такива деца, посочва директорката на "Социални дейности" в Столичната община.

Най-доброто място за просене са кръстовищата - те са няколко,- но и бул. "Витоша". Това са и местата, където най-трудно се преодолява проблемът с просещите. Нашите екипи минават, просещите в момента са отстраняват, и малко по-късно на тяхно място идват нови групи от провинцията, каза още Владимирова.