Да бъде улеснена процедурата, по която осиновителите, осиновените и техните деца могат да разбират тайната на произхода на осиновения, предвиждат промени в Семейния кодекс, внесени днес в парламента от първите две коалиции в НС. Промените в Семейния кодекс обединяват усилията на двама депутати от ГЕРБ и ПП - Деница Сачева и Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. 

Предвижда се да бъде ограничена възможността за разсиновяване, да се създаде национална информационна система за пълно осиновяване и да се сложи край на тайната на осиновяването. Според вносителите на законопроекта над два милиона души у нас непряко са засегнати от темата за осиновяванията. 

Промените в Семейния кодекс трябва да опростят механизма, по който осиновеният може да потърси кои са биологичните му родители, като досега практиката на съда беше разнопосочна.

В момента разкриването на тайната е възможно след съдебно дело само при наличие на важни основания за това, като например нужда от донор за животоспасяваща операция. "Това определение на основанията "важни обстоятелства" вече е изключено от закона. Тоест в новия законопроект всеки, който поиска, може да получи тази информация", обясни пред NOVA адвокатът по семейно право Йорданка Бекирска.

"Премахваме т.нар. важни обстоятелства, които бяха субективни и в различни дела се третираха по различен начин", коментира Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

Освен правото да знаят кои са, мотив за прекрояване на закона е и грижата за здравето на осиновените лица, като например дали имат наследени от биологичните си родители заболявания. 

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева коментира пред журналисти, че е предложено категоричното падане и на възможността за разсиновяване.

"Родителството е отговорно, когато човек иска да има дете, трябва да е наясно, че трябва да прави всичко за това дете, и че детето става центърът на неговия живот. По отношение на тайното осиновяване, за нас е важно детето да има право да разбере своя произход, разбира се тук говорим не само за деца, говорим за възрастни, защото от темата, свързана с осиновяванията, почти два милиона души са засегнати, по един или друг начин, непряко", коментира депутатът от ГЕРБ. Тя сподели и че майка ѝ е била осиновена, самата Сачева също е осиновила сина си. 

"Надявам се с тази промяна да стане много по-лесно, когато отидеш, да ти дадат нужната информация. Произходът е много важен, да знаеш откъде си тръгнал и какво предаваш напред", коментира пред БНТ Лилия Апостолова от сдружение "Търсим се"

Според психолога д-р Пламен Димитров лишаването на хората да разберат кои са биологичните им родители може да нанесе тежка травма. "Това е травма, която има нужда от психотерапия и затова идват при нас. Но тук е важно законодателят да влезе в модерно мислене за това, че предоставянето на информация е основно човешко право". 

За осиновяване в момента чакат около 1000 деца. За 10 години броят на осиновените е намалял с 50%.