Според него наказанието трябва да е временно освобождаване от длъжността административен ръководител на САП. Причината е начинът, по-който се разпределяли прокурорите по делото "САПАРД" от САП. Според хронологията, която той обяви, е имало 4 "необясними" избора за прокурори по делото, и Ангел Илиев има пряка връзка с избора на прокурор Стойчо Ненков, предадоха "Фокус" и БГНЕС.

Преди няколко дни Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на Ненков, който оттегли протеста срещу оправдателната присъда на подсъдимите Марио Николов и Людмил Стойков, с мотива, че наистина няма доказателства срещу тях.
Миналата година, веднага след като се разбра за действията му, срещу магистрата от Апелативната прокуратура в София беше образувано наказателно производство за "осуетяване на преследване с цел да се избави друг от наказание". Тогава Ненков заяви, че делото е провалено изначално "и сега искат да има някой виновен". Той добави, че накрая по делото ще трябва да се произнесе ВКС и "тогава ще се види кой е крив и кой е прав".

Днес Цацаров направи хронология на начина на избор на прокурор. След като Магдалина Лазарова е избрана за член на ВСС, възниква въпросът за неин заместник по делото.
"На 2 октомври 2012 година, точно в 11:00 часа, съдебният служител осъществява този избор и преписката се разпределя на прокурор Вичо Вичев, той обаче не я получава. Ето защо, в 14:31 часа, по разпореждане на Ангел Илиев, е извършено второ разпределение и е избран Емил Дангов, който получава преписката фактически. На 4 октомври той депозира своя отвод и се разпорежда ново разпределение. Машината избира Стойчо Ненков в 13:49 часа", разказа главният прокурор.

Той уточни, че на 8 октомври е била организирана работна среща, а на 11-и Ненков е оттеглил внесения от Лазарова протест срещу оневинителната присъда на Николов и Стойков.
"Прокурорът Стойчо Ненков е заложен в програмата не като случаен избор, а като определен избор. Системата допуска този избор, в отдела има 22-ма прокурори, не е трябвало да се стига до следващ избор на прокурор, трябвало е да бъде възложена на прокурор Вичев още на 2 октомври. Програмата, чрез случайно разпределение, избира прокурора, който да гледа делото. Налице са изключително сериозни нарушения по свободния избор", добави Цацаров.

Ангел Илиев зае поста в САП, след като през юли миналата година бе повишен от зам.-градски прокурор на София.

Сотир Цацаров обяви още, че се извършва проверка в Инспектората към Върховна касационна прокуратура. "За 2010 година има 19 преписки срещу магистрати, за 2011 година - преписките са 11, а за 2012 година са 5. Проверките в инспектората продължават все още", добави той.

В средата на месеца Сотир Цацаров внесе във ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на майор Илиан Георгиев, прокурор от Военноокръжната прокуратура - София. Причината е, че срещу него се водят две наказателни производства. Главният прокурор настоя и за отстраняване на съдийка от Видин, обвинена в документно престъпление.