Шведският премиер Стефан Льовен заклейми в интервю за Шведското радио виновниците за снощните палежи на коли в Швеция, заяви, че е "наистина ядосан" и че "обществото трябва да реагира твърдо". Освен това каза, че подпалвачите са били "изключително организирани", предаде Асошиейтед прес.

Младежи с маски подпалиха десетки коли през изминалата нощ в Швеция и замеряха полицията с камъни. Не се съобщава за ранени, но пожарите ангажираха полицията и спасителните служби и изплашиха жителите на засегнатите райони.

"Причинявате щети на жилищни райони, съсипвате ги, вредите на своите съседи", каза Льовен и възмутен възкликна, обръщайки се към виновниците: "Хора, какво правите?!".

"Нямам думи. Това е толкова ужасно, разрушително и направо зловещо", каза пред местния ежедневник "Гьотеборгс постен" Йонас Рансгаард, член на градския съвет на Гьотеборг.

Освен инцидентите в Гьотеборг и Тролхетан се съобщава за палежи в по-малки мащаби в Малмьо, третия по големина град в страната.

Липенс каза, че понеже палежите са започнали в кратък интервал, не е изключено да са свързани. Пред в. "Гьотеборгс постен" полицаи обясниха, че акцията навярно е била координирана чрез социалните мрежи.

Снимки, публикувани от шведския таблоид "Афтонбладет", показват облечени в черно мъже, подпалващи коли на паркинг близо до Гьотеборг.

Шведската телеграфна агенция (ТТ) съобщи, че свидетели са видели бягащи младежи с маски. Арести не бяха извършени.

Липенс каза, че е установена самоличността на няколко младежи, които полицията е проверила в района на инцидентите. "Говорихме с тях, но не можем да направим заключение, че те са отговорни за палежите. Говорихме и с родителите им", каза той пред местна медия.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА