Специализирана прокуратура ще поиска съдействие от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, на които да възложи изготвянето на експертни оценки на иззетите от сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности, съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура.

Иззетите предмети на бизнесмена Васил Божков, който все още се укрива от българското правосъдие в Дубай, са общо 6778 броя и се съхраняват в Националния исторически музей при спазване на утвърдените правила и при осигурена охрана от органите на МВР.

С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия В.Б., Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Италия и други страни членки на Европейския съюз. Те ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности, се казва още в официалното съобщение.

Предвид упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения относно иззетите от помещенията в сградата на ул. "Московска" №43 предмети, както и с цел осигуряване на прозрачност на дейността на Специализирана прокуратура, наблюдаващите делото прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, дадоха разрешение за публикуване на видеоматериал и снимки на иззети веществени доказателства, съхранявани в НИМ, завършва съобщението, в което не се уточнява какви са неверните твърдения.

Снимка: Пресцентър на прокуратурата

Вижте още снимки >>