Пресцентърът на прокуратурата съобщи за открити нарушения в курортния комплекс "Русалка" край Балчик на Николай и Евгения Баневи, които са обвинени в пране на пари и данъчни измами.

От държавното обвинение уточниха, че това се случва, след като още през 2019 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала по информация в средства за масово осведомяване за ограничаване на достъпа до морски плажове "Русалка - бейби плаж", "Русалка - централен" и "Русалка - каяк".

По време на проверката, продължила цяла година, в изпълнение на акт на ВАП от министъра на туризма, е установено нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - именно ограничаване на правото на гражданите на свободен и безплатен достъп до морските плажове. На нарушителя - търговско дружество, е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. с наказателно постановление от 15.04.2020 г.

В началото на август, въз основа на нови данни от медия с източник кметът на община Каварна, ВАП отново ангажира министъра на туризма с оглед реализиране на мерки за недопускане на ограничаване правото на гражданите или определяне такси за това, се казва още в съобщението.

Понастоящем ВАП е информирана от министъра, че е установено, че за моторни превозни средства достъпът е ограничен чрез бариера, като за същите се събира такса за ползване на паркинг.

За достигането до посочените морски плажове обаче се изисква заплащане на т. нар. "гривни" срещу 6 лв. за бройка и едва тогава гражданите се допускат към плажовете.

В рамките на комплекса е поставена табела, от чийто текст се разбира, че срещу куверт на стойност 6 лв., на човек, на посетителите се предоставя ползването на цялата алейна инфраструктура на селището и ползването без допълнително заплащане на плажни принадлежности.

За извършената проверка длъжностните лица от министерството на туризма са съставили констативен протокол, към който е приложен снимков материал и касовия бон от заплатените такси за "гривни".

С оглед установеното ВАП е уведомена, че Министерството на туризма в най-кратки срокове ще предприеме действия по ангажиране на административно-наказателна отговорност спрямо същото търговско дружество за ограничаване на безплатния достъп на гражданите до морски плажове "Русалка-бейби плаж", "Русалка-централен" и "Русалка-каяк", както и по отношение поставянето на плажни принадлежности на неохраняеми морски плажове без право на това, подчертаха от държавното обвинение.

От ВАП се изисква допълнителна информация в последната насока от министъра на туризма.