Прокуратурата започва проверка на случая с български туристи в Охрид, чийто водач Елизабет Мечкарска била задържана като "заложничка" от собственика на хотела, след като се оказало, че тя няма с какво да плати нощувките и храната в новогодишната нощ. Екскурзоводката от "Комфорт Травел" твърди, че е изгубила парите, но потърпевшите, чието празнично пътуване е било провалено, се съмняват, че е присвоила сумата - около 3500 евро.

По този повод от прокуратурата разпространиха съобщение, в което се казва:

"Тази сутрин в медиите е изнесена информация за служителка на българска туристическа агенция, която е "взета за заложник в Охрид" от собственик на вила за настаняване, след като не била заплатена дължимата сума за нощувки, закуски и празнична новогодишна вечеря на група от 65 туристи. Съгласно публикациите собственикът на вилата, в която били настанени туристите, взел личните документи на българката, заявявайки й, че "няма да си тръгне, докато не уреди плащанията".

По този повод Софийска районна прокуратура се сезира в рамките на няколко часа, като е образувана преписка по случая и е постановено извършването на незабавна проверка. В хода на проверката ще бъде събрана информация за конкретните действия на лицето, задържало българската гражданка, като ще се снемат обяснения от всички запознати със случая лица. Ще бъдат събрани и всички други относими данни, след анализа на които ще се направи преценката извършено ли е престъпление от общ характер, както и по кой текст от Наказателния кодекс".

По-рано от Министерството на туризма и Министерството на външните работи обявиха, че са започнали работа по изясняване на случая с Елизабет Мечкарова, а контакт с нея е установил български дипломат в Македония.

"Новата година я посрещнах в хотел далече от основната група с два сандвича и две мандарини", разказа междувременно пред "Монитор" Александър Пейчев от Кюстендил -  един от участниците в злополучното пътуване до Охрид, организирано от агенция "Комфорт травел".

Той обяви, че ще сезира с писмени жалби Комисията за защита на потребителите и двете браншови асоциации на туристическите агенции в България.

Пейчев и още трима души си купили екскурзиите от агенция "Рио".

"Бяхме последните записали се и ни прехфвърлиха към "Комфорт травел". На 30 декември пристигнахме в Охрид, първо ни организираха пешеходна разходка, а в 18:30 започна настаняването. Продължи 4 часа и половина. Нямаше места за всички във вила "Александър" и част от групата беше настанена на ок. 2 километра от нея и основния ресторант, а ние, четиримата от Кюстеднил, бяхме откарани с леки коли още по-далече до вила "Ловец". През цялото време за закуските в ресторанта и за пътуванията и екскурзиите сме се предвижвали из Охрид с таксита", разказа още потърпевшият.

Според предварителната информация и резервациите трябвало да има празнична новогодишна вечеря в ресторант "Европа".

"На вечерята не всички присъстваха. Само групата от Перник, ок. 25 - 30 души и ние от Кюстендил бяхме настанени в пристройка към ресторанта, преградена с найлони. Беше зверски студ, хората бяха наблъскани като сардели. Заради студа останахме на "празничната вечер" около час и се прибрахме в хотела, където и посрещнах Новата година с два сандвича и две мандарини", допълни Пейчев.

Половината група изобщо не стигнала до ресторанта - намерили някакъв отворен денонощен магазин и за тях "празничното меню" било консерви и минерална вода.

"Нямам снимки, нито една снимка, толкова бях втрещен, че не ми беше до снимки", коментира мъжът.