Прокуратурата съобщи, че е назначила охрана на журналиста Николай Стайков, който неотдавна обяви, че е получавал заплахи заради свое разследване.

В момента Стайков е част от Антикорупционния фонд и продължава да се занимава с разследващата журналистика. Той се оплака, че е получавал заплахи по телефона преди публикуватнето на записи по разследването "Осемте джуджета". В него бизнесменът Илия Златанов, собственик на на-голямата фирма-производител на асансьори в България, разказва за схема за отнемането на бизнеса му. Той твърди, че това е станало с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, познат повече с прякора си Петьо Еврото.

На личния си мобилен телефон, през равен интервал от време в продължение на 24 часа, журналистът получавал обаждания от различни телефони с въпроса "Погребална агенция Стайкови ли е?". Освен това домът му бил нападнат от вандали, които хвърляли яйца.

Той вече обяви, че е подал сингнал в полицията.

А днес прокуратурата излезе със съобщение, в което се казва:

"Във връзка с постъпили запитвания от медии, Софийска градска прокуратура (СГП) информира за следното:

С постановление на наблюдаващия прокурор по образувана преписка в СГП, считано от 03.07.2020 г., е назначена физическа охрана от органите на МВР на Н. Стайков, бивш журналист във в. "Капитал", живеещ на адрес в гр. София.

Предприетите действия са с оглед изявленията на Стайков, направени в публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист, жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания. 

Прокуратурата на Република България разглежда като свой приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото".

По-рано организацията "Репортери без граници" призова за разследване откъде идват заплахите срещу журналиста.