Военно-окръжна прокуратура е открила и иззела документи с класифицирана информация от служебни помещения в Народното събрание и в Министерството на отбраната, ползвани от обвиняемите Любомир Медаров и Петър Петров, съответно началник на регистратурата за класифицирана информация в НС и заместник-началникът на бюджетната дирекция в МО, съобщиха от прокуратурата.

Отбелязва се, че допълнителната информация се предоставя във връзка с постъпили множество запитвания относно образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 109 от Наказателния кодекс (ръководене и участие в група за извършване на престъпления против Републиката) и по чл. 104 ал.1 от Наказателния кодекс (шпионство в полза на чужда държава).

По данни на прокуратурата Медаров и Петров не са имали достъп по служба до тази информация и не са били нейни адресати.

В средата на март 2021 г. у нас беше задържана група за шпионаж в полза на Русия. При акцията бяха арестувани шестима души, но един от тях направи самопризнания и му беше наложена парична гаранция. Военният съд наложи мярка постоянен арест на останалите.

Документ, намерен в помещение, ползвано от Медаров, е съдържал информация с изключителна важност за националната сигурност и отбранителните способности на Република България, допълват от прокуратурата.

В служебния компютър на обвиняемия Димитър Влахов се е съдържала информация, че същият е осъществил достъп до 18 файла, информацията, в които

представлява държавна тайна по смисъла на закона. Прокуратурата посочва, че категорично е установено, че обвиняемият не е имал достъп по служба до тази информация.

Разследването е установило още, че документите, които обвиняемият Петров е заснел от служебния си компютър, съдържат класифицирана информация на НАТО.

Също така при претърсвания в дома на Иван Илиев, бивш служител на разузнаването и обвинен за ръководител на престъпната група, са били открити документи, в които се съдържа информация за локациите на провежданите между обвиняемите срещи.

По разследването са били назначени технически експертизи на иззети от обвиняемите флаш памети, компютърни конфигурации и мобилни телефони. Установено е било, че в иззетите веществени доказателства се съдържат редица документи, информацията в които е класифицирана и представлява държавна тайна.