Това е станало още на 30 юли, но от съда го съобщиха днес. Мотивите са липсата на последователен и непротиворечив анализ на фактите и доказателства, както и несъгласие със становището на държавното обвинение, че е изчерпан потенциалът за събиране на още такива.

Постановлението на съда е издадено, след като решението на прокуратурата е обжалвано както от самия Пеевски, така и от тримата обвиняеми.

През юни трима мъже - Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев, бяха задържани и обвинени, че са опитали да убият Пеевски. Съдът обаче ги освободи веднага поради липсва на всякакви доказателства, а прокуратурата призна, че е сгрешила и прекрати делото.

След като се разбра, че обвиненията се градят само на показанията на охранител на Пеевски, че са правени опити да бъде проследен маршрутът му, лично главният прокурор Сотир Цацаров каза: "Няма убити, няма убийство, няма убийци", обобщи той.

В мотивите на съда да отмени отказа на прокуратурата да разследва повече обаче се казва:

"Разпитът на анонимен свидетел с идентификационен номер 1 е общ и неконкретизиран и по начина, по който е направен, е изначално непозволяващ да бъде проверен за достоверност. Не е посочено защо се приемат за достоверни показанията му, ако те по никакъв начин не са проверени от други доказателствени способи, както и защо прокурорът счита за изчерпани способите за проверка, при условие, че най-малкото възможно е преповтарянето на разпита чрез задаване на прецизни и конкретни въпроси".

Адвокат Николай Хаджигенов, защитник на Христов, коментира днес пред Mediapool, че СГС всъщност е уважил жалбите на тримата обвиняеми, които са атакували постановлението за прекратяване на прокуратурата заради това, че в него е посочено, че "има данни за приготвление на убийство, но няма доказателства".

"На общо 10 страници съдия Мариета Райкова прави прокуратурата на пух и прах и любезно я моли, като твърди, че има данни за опит за покушение, да ги предостави, а не да го заявява голословно", добави Хаджигенов.

Той уточни, че клиентът му и другите двама обвиняеми настояват да се изчистят абсолютно всички съмнения, че имат нещо общо с евентуална подготовка на убийство на Пеевски.

Решението на СГС не е окончателно и адвокатът смята да го обжалва заради указанието към прокуратурата в него да доразследва случая. По думите на Хаджигенов това очевидно е невъзможно и е трябвало просто да бъде коригирано постановлението за прекратяване на разследването.

Междувременно в някои медии се появи неофициална информация, че като поръчител на неосъщественото убийство е проверяван банкерът Цветан Василев. Това обаче не бе потвърдено.

В средата на юли прокуратурата прекрати работата по проверките след сигналите на Пеевски и Василев един срещу друг за заплахи за убийство.