Първият медицински хеликоптер, за който от властта многократно обявиха, че ще кацне у нас първо през декември, а след това - на 15 януари, днес отново не пристигна. Очаква се това да стане в последната седмица на януари, но има вероятност отново да се отложи във времето, научи bTV.

При ледено катерене по замръзналия Боянски водопад, опитен катерач пада от 20 метра височина. Планинските спасители от хижа "Алеко" тръгват към него. "Тръгнахме с две моторни шейни, натоварени с лекар, с оборудване и с вакуум матрак. Спасителите успяват да стигнат на ход почти до Боянския водопад за феноменално бързо време - в рамките на 40 минути е осигурена тази помощ", обяснява Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

Два часа след подадения сигнал на телефон 112, пострадалият вече пътува с линейка към болница в София.

"Проблемът в крайна сметка е отново липсата на хеликоптер. Да кацне - не, но ако е оборудван с лебедка или с друга система, можеше наистина да свършим работа за 15 минути", категоричен е Нешев.

Велин Андреев е с над 10 години стаж като професионален пилот и ще управлява първия медицински хеликоптер у нас. Казва, че машината е с два двигателя от най-новите и дори е оборудвана със ски. 

"Един такъв хеликоптер ще даде възможност за кацане на именно такива неподготвени терени - дори в планината, на всякакви повърхности. Ограниченията са изключително малки, вертолетът е мощен, много бърз, може би един от най-бързите в своя клас - движи се с около 300 км/ч", обяснява пилотът Велин Андреев.

Няма обаче система за изтегляне на пострадал от въздуха при невъзможност за кацане. И още - няма да може да лети при определени условия.

"Полетите в условия на обледяване са строго забранени. Дори при температура от минус 5 градуса. Не може да се лети и в условия на гръмотевична буря - строго е забранено", уточнява пилотът.

След пристигането на хеликоптера у нас, той ще премине през тестови полети, регистрация и технически преглед в рамките на 15-20 дни. Едва след това ще започне да поема дежурства.

"Първият медицински хеликоптер трябваше вече да е пристигнал у нас. Съгласно договора това трябваше да стане в края на миналата година, защото до 15 декември трябваше да мине през техническото приемане в Италия", каза в студиото на bTV Новините Димчо Добрев, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз" - част от екипа, който ще отговаря за спешната помощ по въздух у нас.

Добрев призна, че процесът е завършен, но предстои отстраняване на някои констатирани несъответствие, след което първият хеликоптер ще дойде в България до края на този месец. Той поясни, че забавянето не е по вина на възложителя - Министерство на транспорта, а заради проблеми при производителя.