"Мисля, че търсим причината за днешното състояние на нещата не там, където е болката. В конституционните модели не са, а в политическите партии и политическите елити, които твърде много се отдалечиха от онова, което представляват политическите субекти в класическия парламентаризъм", каза в "Още от деня" по БНТ проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

По думите му при нас управлението, което се формира по демократичен път - чрез избори, винаги се изражда в клептокрация - участие във властта за задоволяване на нагон към забогатяване.

Българският народ не емигрира, той се евакуира от тази държава, смята Киров. И допълва: "И като видим какъв брой български граждани в рамките на последните 10 години, са напуснали България и като прибавим към това число онези, които се изнесоха до 2010-та година, излиза, че има около 2,5 милиона български граждани, които са в работоспособна възраст".

Според него все повече се превръщаме в територия, която е от интерес за определени сили извън България, отколкото в национална държава, която има за задача да гарантира просперитет на нацията.