Алергията представлява проява на свръхчувствителност при някои хора поради прекомерна защитна реакция на имунната им система срещу чужди субстанции (антигени), най-често от околната среда и най-често безвредни за останалата част от популацията.

Алергичните прояви могат да бъдат разнородни - от леки и средни (сърбеж на носа, кихане, дразнене на очите, кожен обрив) до много тежки и животозастрашаващи (бронхоспазъм, едем на Квинке). Най-честите алергии са тези към полени и различни вещества от растителен произход.

Сезонът на алергиите или поленовата чувствителност започва с напъпването на първите дървета и свършва с окапването на последните листа, тоест от февруари до октомври, като в този период различните растителни видове имат пикове в различни месеци.

На какво се дължат алергиите и има ли механизъм, по който можем да намалим чувствителността към алергените като подготвим организма си за срещата с тях, разговарям с проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, който представи продуктите на фармацевтична компания Мирта Медикус на XXIV Конференция за педиатри и общопрактикуващи лекари, състояла се преди няколко дни в Слънчев Бряг.

Проф. Момеков, на какво се дължат нарастващите случаи на алергии, особено към полени?

Алергичните състояния са по-често срещани в урбанизирана среда, защото по-рядко комуникираме с алергени и имунната система "не знае", че няма нищо опасно в тях. Алергията е една ксенофобия - страх от нещо, което не е опасно за организма. Като се има предвид, че имунната ни система е една армия, то при алергични състояния реакцията й е все едно да изпрати артилерията си на лов за зайци. Навремето имаше по-малко алергии в детската възраст, защото децата растяха по селата и бяха по-често в контакт с алергените, като по този начин тренираха имунната си система.

Любопитен е фактът, че алергичните заболявания водят началото си от Викторианска Англия - в останалата част на Европа никой не си е миел ръцете по никакъв повод. Хигиената е всъщност причината за тези проблеми.

Сенната хрема обаче няма много общо с хигиената, но явно се свързва с нивата на експозиция спрямо алергените от полените...

Сенната хрема е само една от алергичните прояви. Има различни реакции на свръхчувствителност, общо 4, при които само първата е свързана с отделянето на хистамин, където всъщност можем и да повлияем. Патогенезата на тази първа реакция изглежда така: осъществяваме контакт с алергена, алергенът взаимодейства с едни специфични антитела, които се фиксират по повърхността на мастоцита. Мастоцитът е клетка, която съдържа огромно количество хистамин и когато това се случи, тя започва да го отделя и в зависимост от тъканта наблюдаваме различни прояви - кихане, сърбеж, кашлица, формиране на обрив, не е изключена и локална болка.

Антихистаминовите препарати и другите лекарства, които се предписват в тези случаи, не лекуват алергията, а просто блокират рецепторите на хистамина или неговото освобождаване. Има растителни съставки и комбинации, с които може да се анулират голяма част от последствията на алергичните прояви или те да послужат за профилактика и превенция на по-тежко протичане. Добре е да се приемат преди настъпване на алергичната реакция или при проява на първите симптоми.

Можете ли да дадете пример за такива препарати, които освен, че вършат работа, нямат и странични ефекти и могат да се приемат продължително време, включително и от деца?

Разбира се. Препаратите, които ще представя са от български производител, който използва сертифицирани продукти с доказани качества. В продуктовата гама на Мирта Медикус има два препарата, предназначени за хората с алергии - Алергоцин Дуо за възрастни и Алергоцин Кидс.

Това са мултикомпонентни препарати за превенция и поддържаща терапия по време на сезонните алергии. Комбинират се с конвенционалните антихистаминови лекарства или кортикостероиди и очакването е да се намали нуждата от лекарствена употреба като се редуцират пиковете на алергична изява.

Какъв е механизма им на действие?

Препаратът Алергоцин Дуо е в двойна формула - капсули и сироп. Капсулите се приемат сутрин, а сиропът - вечер. В тях се съдържа кварцетин, който е един от най-проучваните флавоноиди с множество ефекти, но най-изявени са противовъзпалителното му действие и силния антиоксидантен ефект.

Снимка: Мирта Медикус

Антиоксидантите станаха особено популярни покрай пандемията от COVID-19, но какво е всъщност действието им в организма?

Ще ви го представя фигуративно, за да не се впускам в излишни подробности: Антиоксидантът е като бушона - той поема върху себе си удара на оксидативния стрес, за да предпази други молекули. Действа като бронежилетка. Той има и друг механизъм: улавя метални йони, които са в огромно количество и намалява сформирането на свободни радикали.

Сред другите съставки са калциевия карбонат и калциев хлорид, които облекчават сърбежа и другите прояви при алергични състояния. Пантотеновата киселина (витамин В5) предпазва тъканите от увреда, а при алергиите такава има по линия на възпалението. Сладкият корен е едно от добре установените природни средства с противовъзпалителен ефект, а в този препарат има и една адекватна за ситуацията доза витамин С. Екстрактът от листа от коприва има освен доказан противовъзпалителен, но и класически антиалергичен ефект. Нови фармакокинетични проучвания показват, че при перорален прием на екстракт от коприва, активните вещества в нея достигат в телесните течности в адекватни концентрации, тоест, можем да очакваме проява на тези ефекти. Бетаинът намалява токсичността на вредни химикали, опасни за централната нервна система. Във формулата има също екстракт от червен лук. Той е широко разпространено средство в народната медицина и има подчертан противовъзпалителен ефект.

В препарата за деца същите съставки ли присъстват и отново ли се върви по линия на възпалението?

По скоро се върви по линия на превенцията. Иначе степента на възпалителен процес е свързан пряко с тежестта на изява на симптомите, което означава, че един контрол върху тези процеси автоматично се отразява върху клиничната картина.

Част от споменатите активни вещества в Алергоцин Кидс се съдържат и в детския сироп, но тъй като той е предназначен за деца над 1-годишна възраст, формулата му е съобразена с физиологията на детската чревна лигавица и по-лесната възбудимост на имунната система.

Снимка: Мирта Медикус

Колко време и кога трябва да се приемат препаратите?

Най-добре е да се приема препарата преди срещата с алергени. Така организмът ще има по-добра защита за противодействие. Но не е проблем и при поява на първи симптоми. Тогава очакванията ще са в облекчаване на състоянието и проявата на алергичната реакция. Продължителността на прием е индивидуална и зависи от състоянието на човек. Може месеци наред да се приема без притеснения от странични ефекти, защото такива практически няма. При хора с полиалергии е изключително подходящо, предвид това, че растенията цъфтят по различно време - от април до септември.

В началото споменахте, че урбанизираната среда увеличава и утежнява проявите на алергия. Това на замърсяването на въздуха ли се дължи?

Не само, но е основен фактор. В замърсения град хората с алергии преживяват по-тежко и дори ги съветват да сменят местоживеенето си, но не всеки може да го направи. Когато има висока експозиция на инхалируеми вещества с по-генерално дразнещо действие, на фона на подлежаща алергия, състоянието на болния естествено ще се влоши. Но това може да стане и ако човек работи в замърсена среда с фини прахови частици и други аерозолни дразнители, пуши или е изложен на пасивно пушене.

Има ли ефективно решение срещу този проблем, който не е свързан с промяна на местоживеенето?

Има един изключителен препарат, единствен по рода си не само у нас, който е предназначен точно за тази цел - Бронховитал Смог. Той спомага за подобряване на мукоцелиарния клирънс. Това е един много интелигентен и мощен механизъм за самоочистване на долните дихателни пътища. И тук мащерката оказва много силно влияние с отхрачващо действие. Дългият пипер повишава бионаличността на другите съставки, но има и свои качества като антиалергично средство, което на Изток се ползва за облекчаване на хрема и кашлица. В комплекса се съдържа и важна аминокиселина, която разгражда секретите и извършва клетъчен детокс. Селенът е важен под формата на селенов метиолин, защото биоличността му е много по-висока, усвоява се добре и този селен след това може да се организира като ко-фактор на много от антиоксидантните ензими. А ко-факторът е като имобилайзерът на колата - без него не можеш да запалиш. Такъв ко-фактор е и цинкът, който присъства във формулата на Бронховитал Смог. Препаратът е много добър, защото все повече говорим за фините прахови частици и за пушачите.

Снимка: Мирта Медикус

Пушачите освен, че имат по-тежка проява на алергии, по-трудно се очистват от събраните секрети. Защо е така?

Отново се връщаме на темата за мукоцелиарния клирънс. Физикалната нокса (увреждащ фактор) върви по линия на достъп до долните отдели на белия дроб и индуцира възпаление, но хората забравят, че тя носи със себе си и химически увреждащи фактори. Тези частици са пориозни - по тях могат да се прикрепят всякакви вещества, било то окиси или органични полиароматни въглеводороди и т.н. и носят бактерии и гъби. И дори гъбите да не са патогенни, със сигурност са алергогенни. Дори има теория, че хроничните риносинуити са свързани с една гъбичка Alternaria, която я има и в климатиците. Тя не е патоген. От нея не се предизвиква микоза, аспергилоза или пневмония, но при някои хора тя индуцира неочаквано силен алергичен и възпалителен отговор.

Дори пушачи, които нямат хроничен процес, имат промяна в лигавиците. А белодробният епител има два вида клетки - ресничести и жлезисти. При пушачите има нарушаване на релативното съотношение между тях, тоест епителните клетки са по-малко и се отделят повече жлезисти секрети, които са с висок вискозитет. При мукоцелуларния клирънс ресничките придвижват ретроградно течност с нисък вискозитет, в която плуват сополоиди, а те са с висок вискозитет и върху тях се прикрепват всякакви налепи от бактериален и друг произход. Когато жлезистият секрет превалира, тези реснички не могат да избутат течността навън и способността за самоочистване намалява. По тази причина пушачите имат нужда от стимулиране на експекторацията (отхрачването) по някакъв механизъм и там са необходими и антиоксиданти, каквито има в препарата Бронховитал Смог, защото няма по-мощен индуктор на оксидативния процес в белия дроб от пушенето.


 Статията се публикува със съдействието на Мирта Медикус