Морбили у нас се внася от Македония, Украйна и Молдова. Миналата година имаме само 13 болни. Основно говорим за вносни случай на младежи, които идват на работа у нас. Това обяви пред Нова тв професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Собствениците на хотели, които наемат младежи от Украйна и Молдова, трябва да се интересуват и от техни имунизационен статус. Това е много важно", обясни той.

Медикът разкри и какви са симптомите на заболяването, което е остро инфекциозно. "При морбили 9 от 10 човека може да се разболеят, ако не са ваксинирани, а са в контакт с болен. Симптомите са около 4 дни кашлица, тръпки по тялото, неразположение, зачервени очи, а след 3-4 дни избиват петна и започва обривът, който тръгва обикновено от зад ушите", добави Кантарджиев.

Медикът добави, че миналата година са регистрирани 2500 случая в Сърбия, 5000 случая в Гърция, у нас има 13 случая и са намалени парите на центъра.
"Скоро няма да имаме млади лекари. Това ще стане проблем. Ние доказахме, че щамът на морбили е като този в Македония, а миналата година бе от Украйна. В момента 3 лаборатории работят морбили. 60 болници от София се сетиха да проверят дали са ваксинирани техните лекари. Сега искат да се проследят всички лекари. Как да стане... Такива неща се планират, но не и у нас", добави той.