През 2008-2009 г. беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека за един месец. Това заяви проф. Олег Хинков, реаниматор и бивш заместник-министър на здравеопазването, пред БНТ.

"За огромно съжаление, те бяха предимно млади хора - най-вече родилки и бременни жени. Сега, Слава Богу, умират старците. Тогава нямаше извънредно положение", каза той.

"Тогава ние, реаниматорите, работихме в условия, близки до сегашните", категоричен е проф. Хинков.

По думите му, средството, което ни е необходимо, се нарича Отделение за интензивно лечение - реанимация.

Той обясни и основните характеристики на всяка една зала за реанимация на тежко болни.

Снимка: botevgrad.com

"Леглото в реанимация трябва да е разположено на минимум 25 кв. м. Тук влиза и апаратурата - респираторите, за които се говори толкова много. Но никой не знае колко е точният им брой в България. Знаете ли колко такива има, които стоят завити с чаршафи и не се ползват", попита риторично професорът.

"Ако за нормално функциониране на държавата са необходими около 1200-1400 анестезиолози, които да работят в реанимация, повече от половината от тях хал-хабер си нямат от такова лечение, те никога не са работили в реанимация и за обучението им трябват години", категоричен е проф. Хинков.

"Лично аз съм говорил с почти всички министри на здравеопазването - нищо. Говорихме, че специалността интензивно лечение е елемент на националната сигурност. Аз написах и доклад до ДАНС - нищо", разказа той.

Предстоят ни страшни времена. В интензивните отделения ще се влиза със селекция - болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани, предсказа проф. Хинков.