Ръстът на новозаразените с COVID-19 у нас през последните дни се дължи на неспазване на мерките. Това заяви в "Тази сутрин" по bTV изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му през последните шест месеца здравните власти алармират да се носят маски и да се спазва дистанция - но рядко се виждат стриктни граждани.

"Все едно не говорим на тях, а на въздуха. Лятото всички бяхме на открито, това е оказало влияние. В момента, в който социалната среда започна да става на затворено - веднага се вдигна процентът", заяви проф. Балтов.

Той беше категоричен, че във всички закрити помещения задължително трябва да се ходи с маска - независимо дали става въпрос за офис, магазин или болница. Проф. Балтов добави, че ще препоръча на Националния оперативен щаб да се въведе задължителното носене на маска и в необществените закрити помещения.

"Ние сме прекалено свободолюбиви и когато нещо не ни харесва - решаваме, че то ни пречи. Ако ние носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспиративна теория", заяви директорът на "Пирогов".

Проф. Балтов коментира, че ако броят на положителните случаи продължават да растат, страната ни ще влезе в "червената зона", което означава, че Европа ще въведе допълнителни рестрикции към страната ни. Медикът допълни, че за момента няма опасност от колапс на здравната система.

Според него връщането на учениците в клас не е повлияло на увеличаването на случаите. Проф. Балтов уточни, че следващата седмица ще се дискутира дали трябва да се ограничи придвижването на по-възрастни хора.

"Ако тенденцията се запази и през следващите седем дни, ще трябва да се вземат някакви мерки. Прогнозата ми е, че до края на месеца ще има около 30 хил. заразени с коронавирусна инфекция", допълни той.