Организация "Граждани за демократична и правова държава" оспорва основанията на проект, финансиран от Европейския социален фонд и реализиран от Института по психология на МВР, за обучение на 480 полицаи за разпознаване на радикализацията сред ромите в България.

Проектът "Разширяване експертния капацитет на служителите на МВР за превенция на агресивни прояви в обществото, корупция и радикализация", с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд", е на обща стойност 3 427 259,08 лева.

Той е бил четиригодишен и ще приключи през декември тази година.

С писмото организацията иска пълна проверка как е бил реализиран проектът, какви дейности са били реализирани, кой какви пари е получил. Писмото е адресирано до четирима еврокомисари.

 "Това, което нас ни притеснява, че проектът е насочен към ромската общност. Чрез този проект се внушава идеята, че ромската общност като цяло е радикализирана, тоест тя е опасна и затова служители на МВР от 16 областни дирекции трябва да бъдат обучавани и това става с пари от европейските фондове", заяви пред БНР координаторът на организацията Орхан Тахир. Той е завършил политика и съвременна история в Университета на Нотингам, преди това е учил право в Софийския университет, живее в Антверпен, Белгия.

Тахир определи въпросния проект като "скандален" и допълни, че според регламентите на Европейския социален фонд не може средства от него да се използват за действия, които допринасят за сегрегация, социално изключване и дискриминация.

В случая се оказва, че проектът е финансиран от по-голям бюджет, отпускат на страната ни от социалния фонд по програма "Добро управление" и от Брюксел не са наясно детайлно за какви точно дейности са били разпределени парите, разказа Орхан Тахир пред БНР.

Радикализацията не може да бъде проблем и феномен само на един етнос, категоричен е Орхан Тахир.

Той даде пример с Белгия и мигрантските общности и наблегна на факта, че ако там се реализира такъв проект, то той би довел до оставка на министъра на МВР.

На 18 септември МВР официално представя реализирането на проекта по време на заключителна конференция по проект "Разширяване експертния капацитет на служителите на МВР за превенция на агресивни прояви в обществото, корупция и радикализация", реализиран от Института по психология - МВР.

От думите на зам.-министър Милко Бендер става ясно, че в рамките на 51 месеца е реализиран проектът. Проведени са 20 на брой обучения за 480 служители от системата на МВР на тема: "Ранно разпознаване на признаците на радикализация с фокус върху ромската общност".