Да започнем отначало, но с различен подход

Пандемията от COVID! Да, на всички ни омръзна и всеки от нас е изморен, обезверен, а с преваляващото лято - и леко гневен какво ни предстои.

Без значение от вируса, от неговия първоизточник, от политиките на държавите и здравните власти, вирусът на SARS-CoV-2 съществува и поразява. Едни по-леко, други - по-тежко. Добрите новини: вирусът отслабва. Лошите: става по-лесно заразяващ.

Протоколите за лечение и импровизираните терапии работят с различен успех, в зависимост от индивидуалния здравен профил на всеки заразен и отговорът му към инфекцията. Антибиотиците и кортикостероидите се оказаха (те винаги са били) системна грешка на презастраховане при вирусни инфекции, но това не попречи на редица здравни специалисти да ги предписват с лекота и с това да удължават оздравителния и възстановителен период на пациентите.

Има и друга добра новина: учените ни обещават вариант на вируса, който ще прекараме по-леко. Това автоматично изключва намесата на антибиотици в общия случай и новия терапевтичен подход ще е все повече фокусиран към безвредното лекуване и облекчаване на болестните прояви. Тоест, с по-голяма успеваемост ще можем да се лекуваме в домашни условия със средствата на общата медицина и фитопродукти с доказани качества.

"Пирогов" с клинично наблюдение на два доказани в медицината фитопродукта

Института за спешна помощ "Пирогов", който в годините на пандемията се доказа като един от основните и най-големи COVID-центрове в страната направи клинично наблюдение с фитопродукти, съдържащи като активна съставка масло от звездовиден анасон и пеларгониум. Резултатите са повече от обнадеждаващи: над 100 хоспитализирани пациенти, участващи в проучването и приемали тези активни съставки отчитат намаляване тежестта на оплакванията, скъсяват времето до пълно възстановяване и подобряват физическия си капацитет по-рано, в сравнение с пациентите, при които не са прилагани.

При прилагане на терапия, включваща антибиотик, антикоагулант и кортикостероиди, тези фитопродукти проявяват синергичен ефект като намаляват риска от усложнения.

По думите на д-р Чилингиров от COVID отделението в Пирогов пациентите с лека и средно-тежка симптоматика трябва да подпомагат организма си да се справи с инфекцията и да повлияват оплакванията от страна на горните дихателни пътища - дискомфорта и секрецията в носоглътката и силната дразнеща кашлица, както и хремата.

Двата фитопрепарата, участвали в клиничното наблюдение, са демонстрирали отлична поносимост, липса на странични ефекти и благотворен ефект върху острата симптоматика на горните дихателни пътища, най-вече в облекчаването на мъчителната кашлица при пациентите с COVID, както и скъсяване на периода на заболяването.

Клинични ползи от звездовидния анасон и пеларгониум при болни с COVID-19

Звездовидният анасон е естествен източник на шикимова киселина, която се използва при противогрипните медикаменти. Антибактериалните му свойства идват от четири антимикробни съединения, които звездовидния анасон съдържа. Клинично изпитване установява силен ефект срещу близо 70 щама резистентни към лекарства бактерии. Това насочва много лаборатории по света да разработят в бъдеще нов антибиотик от растението.

Веществата в звездовидния анасон са изключително успешни срещу различни гъбични инфекции, които се образуват в устната кухина и по лигавиците при различни инфекции. Най-голяма терапевтична полза има срещу Candida albicans, отговорна за 50-90% от гъбичните инфекции при хората.

Линалолът и витамин C, естествено съдържащи се в звездовидния анасон правят маслото богато на антиоксиданти. Причината, поради, която организмът ни се нуждае от антиоксиданти по време на боледуване от вирусни инфекции е, че те ни предпазват от клетъчна увреда, причинена от свободните радикали и токсините, причинени от вируса. Антиоксидантите действат благотворно на сърдечносъдовата система, както и намаляват риска от различни канцерогенни действия върху клетките.

Други свойства, познати в медицината, от маслото на звездовидния анасон са облекчаване болките в гърба (при локално приложение), потискане на кашлицата, отхрачващо действие и успокояване на гърлото.

Звездовиден анасон

Снимка: iStock

Пеларгониумът повишава имунитета. Има антивирусни и антибактериални свойства като предотвратява прикрепването на бактериите към епителните клетки. Има доказано оздравително действие и при хора с остър риносинузит с предполагаем бактериален произход. Действа благоприятно на бронхите, особено, когато симптоматиката е придружена с главоболие и хрема. Ефектите му върху синусите са известни още отпреди 30 години, по това време изследователи са отчели изключително благоприятни резултати и при възпаление на сливиците и гърлото, при общи настинки, придружени със запушен нос.

Комбинацията на двата фитопродукта имат силен отхрачващ ефект и е особено подходяща комбинация при пациенти с обострена хронична белодробна болест (ХОББ) или с нужда за подсилване на отхрачването.

Независимо как приемаме новините за поредната зараждаща се вълна, по-добре е да сме подготвени срещу евентуалните ефекти, която тя би донесла върху здравето ни, отколкото да търсим помощ при задълбочена симптоматика, когато средствата на медицината стават ограничени. Без странични ефекти и с висок толеранс към хора, с нарушена чревна лигавица или такива, приемащи тежки терапии, тези природни продукти са средство за бърза и облекчаваща състоянието терапия.

 

Материалът е подготвен със съдействието на NaturProdukt