Преди една година 36-годишният Албенко Методиев и 24-годишният му съучастник Борислав Димитров бяха задържани, след като успяха да вземат 268 000 евро и 13 000 долара от 80-годишна Елена Ангелова от Първомай.

Парите били на фирмата на 34-годишния й внук - Ангел Янков, който ги държал в сейф в нейната къща.

На днешното съдебно заседание на Първомайския районен съд Елена Ангелова бе разпитана от адвокатите на подсъдимите и разказа сагата отпреди година, съобщи местният сайт "Първомай.Нет".

Възрастната жена обясни как е получила позвъняване по телефона, че внукът й е тежко ранен при катастрофа, как е дошъл „лекар“ от Здравната каса и тя го е насочила към скритата в кухнята ѝ каса.

В хода на разказа стана ясно, че баба Елена е вдовица, съпругът ѝ е загинал в катастрофа, а зет ѝ също е пострадал в пътен инцидент. Затова повярвала на измамниците.

Показания даде и Албенко Методиев, като заяви, че е станал случаен съучастник – търсейки си работа е попаднал на обява за куриер, получил обаждане и бил помолен да вземе документи и пари от адрес в Първомай.

"Ако знаех, че това е измама, щях да взема парите и да избягам извън България, без да взема никого", заяви 36-годишният Методиев.

Районните магистрати го осъдиха на 7 години затвор при първоначален строг режим.

24-годишният Борислав Димитров, който е с няколко присъди за телефонни измами и бе считан за поръчител на измамата, бе признат за виновен само за опит да придобие и укрие чужди пари. Той получи 5 години "лишаване от свобода".

Адвокатът на Албенко Методиев - Ваня Георгиева, обяви, че ще обжалва присъдата на клиента си пред Пловдивския окръжен съд с мотива, че тя е твърде висока с оглед на факта, че той е съдействал на органите на реда. Очаква се същото да направи и адвокат Красимир Елдъров, защитник на Борислав Димитров.

Решението на първомайските магистрати може да бъде обжалвано и протестирано в 15-дневен срок.