Това съобщи пред пазарджишкия в. „Виделина” адвокатката на Евстатиев Ташкена Колчева.

Тя уточни, че втората инстанция по делото е провела само едно заседание в края на ноември, но е отказала да приеме доказателствените искания на защитата.

58-годишният Иван Евстатиев е обвиняем за това, че на 15 януари м.г. е изнасилил 16-годишната Ирена Белухова от Стрелча, като я е привел в безпомощно състояние. Второто обвинение е за това, че е опил с алкохолна напитка момичето, което не е навършило 18-годишна възраст.

На 2 май т.г. Пловдивският районен съд призна Евстатиев за виновен и го осъди на 6 години затвор. Той трябва да плати и 10 000 лева обезщетение на семейството на момичето. 

Желанието на Ташкена Колчева е било окръжните магистрати да назначат очна ставка между пострадалата непълнолетна и подсъдимия, както и да допуснат нова гинекологична експертиза на потърпевшата.

"Въпреки че в случай, че не обжалваме, моят подзащитен ще има право след по-малко от месец да поиска от съда предсрочно освобождаване, ние сме категорични, че Върховният касационен съд трябва да се произнесе по казуса", каза още адвокатката, мотивирайки се с твърдата убеденост на бившия кмет, че е невинен.

Тя поясни, че всеки осъден с влязла в сила присъда има право да поиска предсрочно освобождаване след изтичане на половината от срока на наказанието му, а за Евстатиев това ще стане през втората половина на януари 2018 г.

Решението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.