На площад "Независимост" в София се проведe протест, организиран от коалиция "За да остане природа в България". Той е срещу предложенията за изменение на Закона за околната среда и Закона за устройства на териториите чрез Закона за инвестициите.

Екоактивистите смятат, че с предложените от депутатите от ГЕРБ и ДПС промени между първо и второ четене в трите закона се осигурява "бърза писта" за проекти с голям корупционен риск, съобщи БНР.

Снимка: BulFoto

Природозащитниците твърдят, че предложените от ГЕРБ и ДПС текстове водят до силно орязване на екологичните процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и екологична оценка, отбеляза и агенция "Булфото".

Снимка: BulFoto

Предвижда се, според критиците, законодателно намаляване до минимум на обществения и институционален контрол върху най-големите и опасни производства, като АЕЦ, хранилища за радиоактивни отпадъци, киселини или пестициди, газопроводни мрежи, електропроводи, язовири, горивни и химични инсталации, магистрали и др.

Освен в София, протести срещу предложените промени в екозаконодателството се проведоха и в пазарджишкото село Варвара, на Пловдивския околовръстен път и кръговото кръстовище на бул. "Асеновградско шосе".