С тези неочаквани приходи Здравната каса ще може да се издължи към много болници и лични лекари. По-високите приходи не означава, че повече хора са започнали да си плащат вноските, твърдят от НАП.

Случва се всяка година, но сега преизпълнението на приходите от здравни вноски е рекордно. 

Очакваното изпълнение на приходите от здравни вноски е около милиард и 500 милиона лева от здравни вноски, което представлява с около 50 млн. повече от очакваното за тази година, коментира Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Въпреки значителната сума, данъчните нямат ясно обяснение за преизпълнението. Във всеки случай, 50-те милиона отгоре не означавали, че повече българи са започнали да си плащат вноските.

Динамиката на здравноосигурените и здравнонеосигурените е сериозна. Знаете, че НАП събира здравноосигурителни вноски включително от безработните, включително от самоосигуряващите се и работещи на трудови правоотношения. Редица кампании НАП предприе, включително и за събиране на здравноосигурителни вноски, подчерта Бъчваров.

В края на годината изтича срокът, в който всички българи, които живеят зад граница от години, могат да заяват това пред НАП и да не се водят вече длъжници на касата. И тогава вероятно ще стане ясен истинският брой на здравнонеосигурените българи. Едва ли ще са повече от един милион - прогнозират в НАП. А според прогнозите в бюджета, приходите от здравни вноски следващата година ще са с 90 милиона отгоре. А за 50-те милиона сега, изглежда, могат да се използват и без разрешението на парламента.

Наистина съществува такова преизпълнение и по закона за бюджета на НЗОК тези пари трябва да бъдат разпределени в преходни и заключителни разпоредби. Записано изрично е, че когато има преизпълнение, се разпределят здравноосигурителни плащания на касата от НС, посочи Пенка Георгиева - член на НС на НЗОК.

Преизпълнението връща надеждите касата да се издължи към всички болници с дейност над лимитите. Да се издължи докрай е жизненоважно и за всичи хосписи, които тази година за първи път започнаха работа по договор с касата. Някои от тях - за 300 лева месечен бюджет. 

Така че ние ще имаме заседание на НС в понеделник и аз ще внеса предложение от тази сума, даже цялата, да бъдат преведени в касата и да бъдат платени част от доболничната помощ джи пи дейност това, което ние трудно да платим, посочи още Георгиева.