5 човека са настанени за лечение в старозагорската болница. Ще бъдат направени допълнителни изследвания на помощник-машиниста. Една жена е със счупен крак. Предстои й операция, но по нейно желание тя ще бъде извършена в София.

„Усетихме тропане. След по-малко от минута отново и вагонът се обърна. Аз бях затисната между вратата и седалката, разказа пред Дарик Мария Кънчева от Костенец, която е била в първия вагон на влака.

„Целият ми гръб бе в стъкла. Където са стъклата има дебели винкели, с които се застопоряват. Повиках на помощ пожарникарите, за да освободят ръката ми. На мен ми сложиха каска и ме завиха, за да не падат стъклата върху гърба ми. С инструменти отрязаха винкелите покрай ръката ми, за да могат да я извадят. Счупен ми е палецът. Всички дойдоха много бързо. От циганското малцинство младежи, с боси крака, скочиха през прозореца и се опитаха да ме извадят", каза още Кънчева.

Не е вярно, че скоростта на влака е била висока, обясни Николина от София: „Влакът караше с нормална скорост, не повече от 40 км/ч. През целия път влака караше бавно. Нещо са направили - или не са обърнали стрелката, или е некачествен ремонтът. Чувам, че казват, че е карал със 100 километра в час и не бил взел завоя. Искат да изкарат машиниста виновен, че е бил млад, че скоро започнал работа. Това не е вярно, караше съвсем нормално, защото ние излизаме от гарата - не е набрал скорост. Момчетата от ромската махала много ни помогнаха. Мен ме пренесе едно циганче. Имаше много пушек, във вагона не се виждаше нищо", разказа жената, която е настанена в старозагорската болница след инцидента.

Засега основната версия е превишена скорост, с която е карал младият машинист.

В неделя следобед приключи разчистването от останките от катастрофиралия влак в събота. Помогнаха танков влекач и техника от 2-ра Специализирана бригада в Стара Загора.