Скулптурата "Викът на украинската майка" вече не се намира в Княжеската градина срещу Паметника на съветската армия.

Организаторите на акцията си я прибраха заради опасения да не бъде повредена, съобщава бТВ.

Пластиката беше поставена снощи като символ на протест и присъда над действията на Русия срещу Украйна.

Авторът на творбата, скулпторът Неделчо Костадинов, бе упрекнат, че е представил старо свое произведение, направено по друг повод, а дори и мнозина поддръжници на украинската кауза одобриха идеята, но не и изпълнението й от гледна точка на естетиката.

Творбата най-често бе оприличавана на "демон" и провокира масово възмущение във Фейсбук.

Появиха се и критики, че пластиката всъщност не изобразява украинска майка, загубила детето си, а е правена по друг повод.

От пост на автора в социалната мрежа се вижда, че идеята за образа от бронз е налице още преди две години, по време на пандемията.

Пред сайта "Площад Славейков" Костадинов коментира, че самата скулптура е напълно нова и е отлята от метал преди две седмици. Творецът разказва, че процесът по създаването на една скулптура не е прост и в случая всичко е започнало през 2020, но е приключено съвсем наскоро.

"Самото създаване е дълъг процес. В крайна сметка, аз съм авторът и аз определям кога е завършена", коментира той.

На критиката, че статуята е на грозна жена, скулпторът отговаря: "Истината е грозна и няма друга истина".

Зад акцията застанаха режисьорът Джеки Стоев и сценаристът Христо Илиев-Чарли, които са искали с поставянето на статуята срещу Паметника на съветската армия, да покажат, че възпитаните и културните хора могат да изразят мнението си, без да се стига до крайности и физически сблъсъци. 

Това се случи само преди няколко дни, когато група с украински знамена искаше да "облече" паметника с украинското знаме, а друга група хора с български знамена им попречи и само полицейското присъствие предотврати по-сериозни сблъсъци.

"Ако се прави нещо, трябва да го продължат по-младите, ние, естествено, ще помагаме, но сами няма да отидем за бутаме паметника", казва режисьорът Джеки Стоев пред бТВ по повод паметника, който радетелите за неговото премахване наричат МОЧА.

"Ако ще продължава да стои тоя войник с шмайзера, трябва да има някакво символично противодействие на него", смята сценаристът Христо Илиев-Чарли.