Президентът Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Руен, изграден с усилия и средства на местни жители. На церемонията бе и кметът на общината със смесено население Исмаил Осман. Паметникът е близо до сградата на Общината.

Идеята за него е от 9 години, а с реализирането й се е заел Инициативен комитет. Изграждането на паметника съвпада със 181-та годишнина от рождението на Апостола. А изработката е на скулптора Иван Бахчеванов. За церемонията по официалното откриване на паметника днес пристигнаха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, депутати от БСП и ДПС и общински съветници.

В изказването си президентът Радев каза, че е получил поканата за откриването на паметника от кмета Исмаил Осман преди два месеца и приел веднага. Според справка, която той цитира, съществуват над 150 паметника на Апостола на свободата. Някои от тях са извън страната - от Аржентина до Япония.

"За мен вашият паметник има изключително голяма стойност. Първо, защото е издигнат с подкрепа и дарения на хората от общината и най-вече, защото е издигнат от хора, независимо от техния етнос и вяра. Вие доказвате, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки и задружни усилия. Така както Васил Левски учеше нашите предци", каза още Радев.

Президентът припомни, че материалното наследство на Васил Левски е скромно, но заветите му трябва да останат, думите му трябва да се препрочитат, тъй като написаното от Апостола задължава всеки да носи лична отговорност, каза президентът Радев.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА