Президентът Румен Радев откри паметна плоча на Апостола на свободата в село Брестовица. Той пристигна в родопското село по повод годишнината от Съединението.

"135 г. ни делят от съдбовния 6 септември, когато българинът взе в свои ръце съдбата на родината си. Това събитие не беше дело на външни сили, на политически пазарлък, това беше народно дело, победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци", отбеляза президентът.

"Зад тяхната дързост да предизвикат великите сили да изправят горда България, застана като стена целият български народ", добави Радев.

"Дейците на Съединението придадоха истински смисъл на мисълта на Левски, че трябват дела, а не думи", отбеляза още държавният глава.

Държавният глава беше посрещнат от кмет на община Родопи, част от която е Брестовица, заедно с десетки жители и гости на селото.

За първи път в Брестовица показаха възстановка от исторически събития - бягството на Левски от Сопот и укриването му във Влаковата къща, която сега е музей.

Голяма част от реквизита е автентичен и е на повече от столетие. На Ивайло Николов е поверена ролята на Левски.

"Това е открит урок. Ще ми се да не изчезнат от учебниците по история и хората да не забравят никога че са българи", сподели той.

"Убеден съм, че във време като нашето ние отново имаме нужда от идеалите и духовната сила на нашите възрожденци и на дейците на съединисткото движение, за да може със сплотени усилия да направим България достойно място за бъдещето на нашите деца", каза в словото си президентът Румен Радев в пловдивското село Първенец, където също участва в отбелязването на 135-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

"Тази вечер граждани и политици ще се стекат в Пловдив, столицата на Съединението от 1885 година, но пътят към него минава през община "Родопи", през село Първенец, посочи той.

Държавният глава подчерта, че едни от най-важните му срещи в този, по думите му, свят за всеки българин ден, е именно с хората, потомците на онези сърцати българи от 1885 година, които са доказали, че не е задължително да си голям, за да се превърнеш в кръстопът на историята.

"Достатъчно е да бъдеш волеви и достоен родолюбец, достатъчно е да обичаш родината си толкова силно, че да имаш дързостта да предизвикаш Великите сили и установения ред и да обърнеш хода на историята в името на бъдещето на цялото човечество. Ако може да се каже, че Съединението на Княжество България с Източна Румелия има своето Оборище, то неговото място е в някогашното Дермендере (дн. Първенец)", каза още президентът.

Той припомни по-важните моменти от историческото събитие, което поставя началото на реализирането на идеята за Съединението на България. Радев призова хората да разказват на децата, че когато сме били единни, стоящи здраво зад стремежа на целия народ за свобода и справедливост, ние сме способни да напишем най-светлите страни от своята история.

Пред журналисти държавният глава каза, че единението на нацията може да се постигне с дела, не с думи. С дела за висок морал, за действия, доказани в името на доброто на българите, а не на отделни политици, не на партии и на олигархични кръгове.

Преди тържествената част президентът Румен Радев участва в поклонението и поставянето на цветя пред паметната плоча на мястото, където Българският централен революционен комитет е взел решение за Съединението на България.

От 20.30 часа на площад "Съединение" в Пловдив президентът ще участва в тържествената церемония по повод годишнината, където ще произнесе слово.