След посещението на Кирил Петков в Скопие има много позитивни сигнали. Това отбеляза президентът Румен Радев, който участва в тържествена церемония по случай първата копка на новостроящия се православен храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в столичния район "Люлин" 9.

Държавният глава препоръча наред с всички усилия за свързаност, инвестиции и сътрудничество, да не се забравят основните въпроси, които ще отключат вратата за преговорите със Северна Македония.

"Абсолютно несъстоятелни са всякакви твърдения, че ако България поиска равноправие на македонските българи, вписано в конституцията, като реципрочност от своя страна Македония може да поиска македонско малцинство в България", коментира държавният глава.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>>

"Нека не забравяме, че нашите конституционни уредби са коренно различни", припомни той.

"Българската конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската конституция се основава на защитата на колективните права на части от народи", отбеляза Румен Радев.

"Консенсус, дебат, обществено съзряване и парламентарно мнозинство са нужни за отварянето на конституцията за промени, но дебатът е "на зле". В основата на конституцията стои човекът и неговите права. Трябва да мислим и за там. Не само, разбира се. Всички очакваме и такива промени, с които да имаме ефективна и отговорна прокуратура", коментира още президентът.

Снимка: БТА

Напускането на пленарната зала от парламентарната група на ГЕРБ по време на речта си вчера в парламента, Радев нарече "показване на страх от истината".

Освен първа копка на новата църква в "Люлин" президентът е кметът на София сложиха подписите си, редом до този на патриарх Неофит, върху грамота, която бе положена в основата на строежа.

Стигна се и до забавен момент. За да заснемат тв операторите и фотографи първата копка, Радев бе помолен отново да забие кирка в земята, а той шеговито отвърна: "Ако продължим така, ще го построим целия храм."

Молебен отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Той освети и икона на светеца, чието име носи бъдещата църква.

"Честит празник на всички вярващи. Днес почитаме паметта на патриарх Евтимий Търновски. Водач на български народ в най-трудните времена. Поехме ангажимент и днес е старта да дадем втори храм на район "Люлин", заяви Йорданка Фандъкова пред десетките събрали се гости около строежа.

Тя благодари на всички общински съветници, че са подкрепили идеята за изграждането на църквата. "Специално благодаря на църковното настоятелство. Строителството на храмове за мен е кауза, защото това е начинът за опазването на християнските ценности", каза още тя.

В столичния квартал "Люлин" към момента има само една действаща църка.  Тя обаче се оказва недостатъчна за живущите в най-многолюдния район в София. Очаква се сградата на храма да бъде завършена след две години, след което започват дейностите вътре в църквата.

Снимка: БТА

"Събра ни вярата. Тя е спасявала държавата ни в продължение на столетия. Съхранява традициите и духовността и показва истинската стойност на българина", обясни зам.-председателят на сдружение "Национален и духовен възход" Атанас Димитров.

Отец Лъчезар добави, че стартът на пандемията обърна все повече хора към вярата.

"Тялото и душата имат нужда от лек. Единственото място, където могат да успокоят душата си и заедно с това да излекуват телесните си болки, е църквата", добави отецът пред Нова нюз.

Новият храм ще бъде с около 120 кв/м разгърната площ.