Преживял Холокоста и участвал във Втората световна война хасковлия празнува 100-годишен юбилей днес. Десетки близки, роднини, приятели и представители на различни институции се събраха за празника на Аврам Ниего в дома му в южния областен център, предаде БТА.

"Чувствам се добре. Кръвното ми е 120/80, пулсът - 60, нямам хронични болести", каза Ниего. "Няма рецепта за дълголетие, но генът и начинът на живот са много важни, гледам да не се ядосвам", отговори юбилярът на въпрос на журналисти.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Той има син и дъщеря, четирима внука и четирима правнука.

"Преминал съм през няколко етапа от живота си. Най-тих и спокоен бе до Втората световна война. Най-тежко бе по време на Втората световна война, когато бе приет Законът за защита на нацията, който бе срещу евреите. Всички несгоди приемах обаче като временно явление. Най-хубавото бе, че след това взех участие и в самата война и дадох своя принос да се спаси човечеството", разказа Ниего.

Третият етап на живота му е бил през соца, четвъртият - сега през демокрацията, а се надява да има и пети етап.

На тържество в дома му той бе поздравен от роднини, приятели, близки и различни институции

Снимка: БТА

За ежедневието си Ниего сподели, че решава кръстословици, чете вестници, гледа мачове по телевизията. Избягва да общува с хора, които говорят за болести.

Началникът на Военно окръжие - Хасково подполк. Петър Петков

Снимка: БТА

Сред гостите бяха началникът на Военното окръжие подполк. Петър Петков, който връчи плакет и грамота от името на министъра на отбраната, представители на армейското поделение 52 740, на Съюза на ветераните от войните, еврейската общност. За празненството пристигна лично и кметът на общината Станислав Дечев.  

На тържество в дома му той бе поздравен от роднини, приятели, близки и различни институции

Снимка: БТА