Причината е, че близките на жертви на престъпления много рядко получават присъденото им от съда обезщетение, тъй като подсъдимите обикновено прехвърлят имуществото и парите от сметките си. Изключения са случаите, в които например родители, чиито деца са били убити, получават дори минимална сума от присъдената кръвнина. Повечето не са получили абсолютно нищо, съобщи bTV. 

Преди 6 години 11-годишният Пресиян от Шумен беше убит с особена жестокост заради 30 стотинки. Неговият убиец Христо Сечински е осъден на 28 години затвор. Родителите на убитото момче не са получили нито стотинка по гражданския си иск за 80 хиляди лева. 

Нито лев кръвнина не са получили и родителите на убитата 23-годишна студентка във Велико Търново Вероника Здравкова. Момичето беше нападнато с цел грабеж от рецидивиста Илиян, който захвърли тялото ѝ във водите на Янтра.

Убиецът на 22-годишния Николай Йорданов от София също не е дал нито лев от определената от съда кръвнина в размер на 400 хиляди лева. Преди шест години момчето беше убито от Адриан Ангелов заради няколко пити кашкавал, които транспортирал като шофьор на фирма. 

Същото е положението и в случая със сестрите Белнейски, които бяха жестоко убити през 2006 г. край Пазарджик. Осъденият за убийството Лазар Колев ще лежи в затвора до живот. Той трябва да плати кръвнина на майката на момичетата в размер на 400 000 лева. Четири години след произнасянето на последната съдебна инстанция обаче Фани Белнейска не е получила нито стотинка от убиеца на децата си.

„До този момент не е изплатено нищо. Оказа се, че няма нищо на негово име и няма какво да му вземат”, казва тя.

Фани работи на две места и сама се грижи за 15-годишната Мария, която отглежда от няколко години, след като със съпруга й я осиновиха. Междувременно обаче той почина.

„Знам, че на адвокатите доста пари са им платили. Не знам как имаха за адвокатите, а нямат за част от кръвнината. Смятам, че много неща трябва да се променят, защото някой ти убива детето, лежи си в затвора, ние ги храним. Определено на мен не ми е нужно нищо от това, което трябва да получа. Искам да изуча детето си – това, което не можах да направя с моите деца”, казва още Белнейска. 

Нейният случай не е прецедент, а практика. Изключение са случаите, в които близките получават обезщетение, защото подсъдимите още по време на процеса прехвърлят имуществото си, за да избегнат плащане, обяснява частният съдебен изпълнител Георги Дичев. 

„Единият вариант е в хода на делото да е освободил активите, другият сценарий е да започне да го прави, когато ние се задействаме. Въпросът е колко бързо може да блокира имущество, много пъти сме на кантар, понякога става въпрос буквално за часове”, обяснява Дичев.

За да се предотврати това, той съветва още в началото на процеса пострадалите да поискат от съда да наложи запор, а не да чакат произнасяне на последна инстанция.

Междувременно едва наскоро Министерство на правосъдието възстанови на Фани Белнейска разходите по делата срещу убиеца на двете й дъщери Росица и Христина. Тя е получила 2960 лв., след като е представила фактури за направените от нея разходи.