И тази година всички православни страни изпращат свои самолети до Израел, с които на Велика събота, 1 май, ще бъде донесен Благодатният огън от Божи гроб в Йерусалим.

Българската църковно-държавна делегация ще се води от Врачанския митрополит Григорий и от Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. В нашата делегация до Израел ще има и свещеници, съобщи за БТА Емил Велинов. Той каза, че българската делегация ще лети с правителствения самолет "Фалкон" до Израел, като полетът е планиран за 10.10 часа от летище София на 1 май.

Заради мерките за сигурност, свързани с пандемията от COVID-19, за да вземат Благодатния огън от църквата на Божи гроб, ще бъдат допуснати само българският посланик в Израел Румяна Бъчварова, консул от посолството ни, като още не се знае дали с тях ще може да бъде и Врачанският митрополит Григорий или той ще чака в самолета, обясни Велинов.

"Израелското правителство и Йерусалимската патриаршия ще осигурят техни фенери, с които Благодатният огън ще бъде пренесен до самолетите на църковните делегации, които ще чакат на летището в Тел Авив. Както и в предишни години, българската делегация ще носи специални огнеупорни фенери, в които да бъде прехвърлен Благодатният огън от Божи гроб, след като бъде пренесен от църквата до летището в Тел Авив.

Българската делегация ще чака в самолета на летището в Тел Авив, заедно с останалите православни делегации, които също ще са в техните самолети. Фенерите с Благодатния огън ще бъдат пренесени от църквата на Божи гроб до летището в Тел Авив с военен кортеж, за да бъдат предадени на православните църковни делегации. Ще прехвърлим Благодатния огън, заедно с механика на самолета, в нашите специални фенери", обясни Емил Велинов пред БТА.

Той каза, че се предвижда българската делегация да отпътува от летището в Тел Авив в 16.30 часа, на Велика събота, а в 19.10 часа да пристигне на летище София. На открито, на нашето летище, ще ни чакат само по двама представители от митрополиите в страната, за да вземат частица от Благодатния огън за вечерните богослужения в храмовете им.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30-23.40 часа фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде пренесен с литийно шествие на вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

На Велика събота от небето се спуска благодатният огън

Повече от 2000 години, на гроба на Исус Христос, всяка година на Велика събота от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. В предишните години, преди пандемията от COVID-19, на Велика събота, хиляди вярващи от цял свят пристигаха в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатен или още Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни вярват, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Според традицията на православието, Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от IV век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим преминавал "през ръцете" на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Вместо това, като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

Божи гроб в Йерусалим беше открит за посещения на 22 март 2017 г. след 9-месечна реставрация

На 22 март 2017 г. Божи гроб в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим беше открит за посещения след деветмесечна реставрация. Тогава висши духовници от различни християнски църкви присъстваха на церемонията около мраморната гробница, възвърнала първоначалния си цвят и за първи път от десетилетия - без укрепителна метална конструкция. Осъществяването на мащабния проект за реновация започна през май 2016 г. Гръцки специалисти демонтираха и възстановиха гробницата от мрамор, която, заради земетресение, от десетилетия беше поддържана от метална конструкция. С нея бяха закрепени мраморни блокове, които бяха започнали да се отделят - един от друг под въздействието на дъждовете и на ежедневния приток на хиляди поклонници и туристи. Мраморните плочи, които можеха да се съхранят, бяха почистени.

Гробницата е под купол в църквата над пещерата, където се вярва, че е било положено тялото на Исус Христос. Реставрацията позволи да бъдат възстановени оригинални детайли, свързани със сградата. Направен беше и прозорец, през който поклонниците да могат да виждат част от варовиковата стена на гроба. Мраморната плоча, покриваща Божи гроб, беше преместена за три дни при реставрационните работи през октомври 2016 г. - за първи път от 1810 г., когато е била направена предишната реставрация след пожар.