Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний провеиде празничното богослужение за Бъдни вечер, което започна в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Той оглавяви празничната литургия, защото Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит още е в болница.

Заедно с митрополит Антоний в патриаршеската катедрала служиха епископи, дякони и архимандрити от Българската православна църква - Българска патриаршия, както и представители на поместни православни църкви у нас.

Снимки от празничното богослужение ВИЖТЕ ТУК>>

В средата на храма бе поставена празничната икона, украсена с цветя, на която са изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос, предаде БТА.

Снимка: БТА

Сред вярващите в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше и министър-председателят акад. Николай Денков.

"Общочовешките християнски ценности са това, което може да ни обедини - добротата, човещината, грижата да другите. Трябва да приберем егото и да видим, че може да бъде много по-лесно за всички", каза той Денков на влизане в катедралния храм. 

Премиерът поздрави българите със светлите празници и пожела: "Да имат много хубави и уютни срещи тази вечер и следващите дни, за да могат да се порадват на хубавите неща в живота. За следващата година преди всичко - много здраве и постепенно да започне да спада това напрежение, защото се появиха много конфликтни точки около нас. Да вярват във себе си и да вярват в България, нещата ще бъдат добре".

Денков коментира още, че е нужно обединение, но трябва да знаем около какво искаме да се обединим.

Смисълът на Рождеството Христово е в тържеството на Божията любов, се казва в патриаршеското и синодално послание за празника

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, за великия празник на Рождеството на нашия Спасител е казано и може да се каже много. Над дивното тайнство на Боговъплъщението са разсъждавали най-големите отци и учители на Църквата, а и едва ли на света има християнин, който да не се е замислял в себе си над онова, което празнуваме в деня на Рождество Христово. Ако обаче се опитаме да предадем най-дълбокия смисъл, съдържанието на този празник с най-малко думи, то те ще са, че това е тържеството на Божията любов. На онази себежертвена и непостижима за човешкия ум любов, с която "Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него... да има живот вечен" (Йоан. 3:16). Това се казва в патриаршеското и синодално Рождественско послание, публикувано от Българската православна църква - Българската патриаршия (БПЦ-БП).

"Тази любов Бог ни показа и ни призова към нея, когато в смирения Витлеем Той се роди като човек, за да живее с нас и да ни освободи от игото на греха, смъртта и тлението, да върне нашето изгубено богосиновство, като ни направи участници в Неговата победа, която беше властна победа и тържество на живота. Тази неизмерима божествена любов и съпреживяваме в деня на Рождество Христово, когато духовно се присъединяваме към ликуването на ангелското войнство, на витлеемските пастири и на цялото творение, и заедно със светите небожители възпяваме чудото на богочовечеството:

Слава във висините Богу, и на земята мир,

между човеците благоволение! (Лука. 2:14)

Снимка: БТА

Тази любов на Бога към човешкия род, която се е изявила във Въплъщението, за да достигне своята кулминация в страданията и кръстната Му смърт, е и остава първото и най-главно съдържание на Божия завет към нас и на нашата православна вяра, и затова всеки опит тя да бъде подменена с нещо друго, представлява изопачаване на християнството в самата му основа. В любовта, като в средоточие, се съдържа всичко, което ни е завещано от Христа Спасителя, Който недвусмислено назовава двуединната Божия заповед, върху която "се крепи целият закон и пророците" и която заповед гласи: "Възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум...: възлюби ближния си като себе си" (Мат. 22:37-40), се казва в посланието на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП.

Те подчертават, че единородният Син Божи - Господ наш Иисус Христос - се роди и стана човек само благодарение на любовта. Невидимо за нашите телесни очи, но видимо за духовното ни зрение, Той се ражда и в сърцата на онези, които са Негови, които вярват в Него и живеят съгласно с тази вяра. А живеят съгласно с вярата само имащите Неговата любов, и за нас това е единственият истински важен закон и правило, от което няма изключения. "Който каже: "любя Бога", а мрази брата си, лъжец е; защото, който не люби брата си, когото е видял, как може да люби Бога, Когото не е видял? (1 Йоан. 4:20).

За същото свидетелства и Апостолът на народите, който завършва своя дивен Химн на любовта с категоричното настояване, че "сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта" (1 Кор. 13:13).

"Любовта е силата, която проводи Бога от Небесата на земята. Тя е, която единствена може и да въздигне човека от земята към Небесата. Да го освободи от жестокия закон на греха и смъртта, да го избави от "долината на смъртната сянка" (Пс. 22:4) и да го направи небесен жител, достигнал висшето предназначение, с което е бил сътворен: по образа на Бога, за да може Нему и да се уподоби. Да му помогне да изостави земното и преходното, заради онова, що е небесно и вечно, и да заживее завинаги в онзи свой "дом на небесата", в онова свое "жилище неръкотворно, вечно", което "имаме от Бога" (2 Кор. 5:1).

Нека се поучим от Раждащия се днес заради нас и нашето спасение Богомладенец, да не скъпим любовта си към Него и към онези, с които Той ни среща постоянно в нашия живот, и в чиито лица ни съветва да се научим да виждаме Самия Него (срв. Мат. 25:31-40). Няма християнство без любов и няма любов към Бога, която да не върви ръка за ръка с любовта ни към човека до нас, към конкретния нуждаещ се от нас човек, който е образ на Христа и възможност за всекиго да подражава на Христа в Неговата божествена любов към всички нас: праведни и неправедни, заслужили или незаслужили Неговата любов.

Това ни казва Сам Господ Иисус Христос, така е звучал винаги и автентичният глас на Църквата, към това сме и призвани: да въплъщаваме в живота си божествената любов, да свидетелстваме със слово и дело за "любовта Божия", която "се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий" (Рим. 5:5), и никога да не забравяме наставлението на апостола, който ясно казва: "Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, щом любов нямам, нищо не съм" (1 Кор. 13:2).

Нека молим Раждащия се днес Богомладенец за дара на любовта, с която Той пръв ни възлюби. За мир и благоволение между човеците по целия наш свят, разтърсван днес от нови конфликти и братоубийствени войни, които всеки ден отнемат или променят до неузнаваемост живота на стотици и хиляди невинни жертви - жертви на отсъствието на тази именно любов, на която ни научи Сам Господ и която Той иска да вижда в сърцето и в душата на всеки човек.

Всесърдечно поздравяваме и приветстваме с празника на Рождението на Спасителя всички чеда на светата ни Църква, в пределите на Родината и далеч от нея, като на всички благопожелаваме мир, радост и всяко добро от Господа! Божият мир, Неговата всеопрощаваща любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово", се отправя благослов в патриаршеското и синодално послание.

По решение на Светия синод тази година това послание трябва да бъде прочетено в храмовете и манастирите в диоцеза на БПЦ-БП на 25 декември - Рождество Христово, съобщават от Българската патриаршия.

Снимка: БТА