Административният съд в Добрич прекрати производството по първото дело срещу НАП за изтичане на лични данни, съобщи БНТ.

Според магистратите процесът трябва да се води в София, където е подадена жалбата, а не по местоживеенето на ищеца Константин Михайлов от Каварна. Той не се яви в съдебната зала на днешното заседание и не беше и представляван от адвокат.

Мъжът иска обезщетение от приходната агенция заради съмнения за злоупотреба с личните му данни. Върховният административен съд трябва да се произнесе по казуса.

"Срещу НАП е предявен иск за заплащане на сумата от 1000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди от незаконосъобразно бездействие на нейните служители, състоящо с в неполагането на достатъчно грижи и неполагане на ефективни мерки за защита на сигурността на данните, в резултат на което са разкрити лични данни на ищеца", коментира Силвия Сандева, съдия в Административен съд - Добрич.

След хакерската атака срещу НАП бяха засегнати данните на около 5 млн. българи.

Днес съдът отново отказа да пусне на свобода шефа на "Тад" Груп Иван Тодоров, обвинен, че е поръчал атаката. Магистратите прецениха, че той може да въздейства на свидетели, включително и на негови служители, ако не е зад решетките. Затова съдебният състав не прие искането на защитата бизнесменът да бъде пуснат на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева, срещу каквато мярка беше освободен друг от обвинените - управителят на фирмата Георги Янков.