Преговорите по финансовите разчети на проектозакона за личната помощ ще продължат и следобед. Освен майки на деца с увреждания, на срещата при министър Бисер Петков участва и националният омбудсман Мая Манолова.

Протестиращите майки и Мая Манолова не коментираха пред журналистите никакви финансови разчети, съобщи БНР.

"Нямаме новини в момента. Утре има заседание на Националния съвет на хората с увреждания, по време на което ще бъде обсъден законопроектът с финансовите разчети, с възможните варианти, така че имаме един обективен срок, но просто дотогава, или поне до края на днешния ден, трудно можем да говорим за числа", обясни Манолова.

Работата се спъва заради реален регистър за хората с увреждания. Този, който е изготвен по европроект в Агенцията за хората с увреждания, не върши работа.

Законът за личната помощ на хората с увреждания трябва да е максимално прецизен, отбеляза Росица Букова, председател на Движението на българските майки.

"Не можем да си позволим да не бъдем прецизни, когато има цифри и това са сериозни цифри, ние трябва да бъдем наистина много взискателни по отношение на хората, които имат нужда от тях", каза Букова.

Родителите на деца и младежи с увреждания настояват както за увеличение на инвалидните пенсии, така и за адекватно прилагане на правилата за отпускане на помощни средства.

Днес родители на деца с увреждания организираха палатков протест в центъра на Русе. Според родителите, участващи в протеста, е време държавата да помисли за хората с увреждания и да направи така, че да има достъпна среда.