Малко преди решаващия вот на недоверие в НС няколко различни групи протестиращи се събраха на площад "Св. Александър Невски" в столицата. В района откъм северната страна на парламента първоначално бяха поддръжници на всички партии, които искат оставката на правителството. Там бяха и представители на транспортния бранш.

Първоначално около храм-паметника позиции заеха представители на "Възраждане". По-късно те се оттеглиха, а множеството беше поведено от поддръжниците на ДПС. Сред тях направиха впечатление фигурите на председателя на партията Мустафа Карадайъ и на депутата Делян Пеевски. Протестиращите от ДПС заявиха, че са пристигнали организирано, за да покажат, че кабинетът "Петков" трябва да си ходи.

Преди да влезе в НС за вота на недоверие срещу правителството, Пеевски направи кратък коментар пред журналисти:

"Дойдох да гласувам срещу премиера олигарх Иво Прокопиев, затова съм тук. Иво Прокопиев се провали в управлението на България. Този път пое цялата власт, след като дълги години управляваше задкулисно зад други премиери. Този път той бе министър-председател".

Снимки от протестите ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: БТА

Недоволните от кабинета викаха "Оставка" и носеха знамена - националния флаг и този на Европейския съюз. Чуваха се освирквания.

Друга част от протестиращите бяха превозвачи с искане за по-ниски цени на горивата. Те издигнаха плакати с надписи: "Стига безпътие", "Превозвачите излизат във ваканция", "Регулирайте, овладейте инфлацията", "Исканията неразбрани, хората обрани". Протестът ни не е политически, изцяло икономически е и подкрепяме справедливото искане на българските граждани за по-ниска цена на горивото, каза за БТА Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Искаме актуални, нормални цени на горивата, така че да бъдат достъпни за всеки български гражданин", допълни тя.

Снимка: Булфото

От другата страна на парламента днес излязоха и протестиращите в подкрепа на правителството. 

Снимка: Иван Григоров

Мерките за сигурност в района бяха засилени, а сградата на парламента - оградена с метални решетки. Полиция следеше за спазване на реда.

 

Снимка: Булфото

Междувременно до митинга в подкрепа на правителството пред Народното събрание до микрофона се добра провокатор, който отправи "предизвикателни и неценцурни изрази" към кабинета, съобщи bTV. Скоро след това той беше отведен от полицията. Не се е стигнало до по-сериозен инцидент.

Снимка: Иван Григоров

На това събитие се развяваха знамената на България, на ЕС и на Украйна.

 

Мирното шествие в подкрепа на кабинета "Петков" започна в 18:30 часа. Сборният пункт бе пред сградата на Народното събрание. Целта беше по този начин правителството да получи подкрепа по време на вота на недоверие.

Снимка: Иван Григоров

Според симпатизантите на кабинета в момента на страната не са нужни нови избори.

Снимка: Иван Григоров

Във Фейсбук организаторите заявяват, че в момента се води битка с мафията и България е на кръстопът. Сред исканията са борбата с корупцията да продължи, прозрачност в политиката, независима икономика и върховенство на закона.

Мерките за сигурност и там бяха засилени.

Химнът на България звуча в последните две минути преди вота на недоверие в парламента. Последваха го възгласи: "Мафията вън!".

Снимка: Иван Григоров

Сред тях се появиха и част от министрите в оставка в кабинета на Кирил Петков, след като парламентът одобри внесения от опозицията вот на недоверие. Хората посрещнаха новината за падането на правителството с викове: "Мафия" и "У-у-у", съобщи БНР. Там бе и бащата на премиера, фокусира го фотографът Иван Григоров:

Снимка: Иван Григоров

Демонстрациите в подкрепа на правителството и протестът срещу кабинета в София преминават без инциденти. Това съобщиха за БТА от МВР около 20:30ч.. До момента няма сигнали за изостряне на напрежението.

Малко след гласуването в пленарната зала на Народното събрание част от протестиращите до храм-паметник "Св. Александър Невски" се отправиха към паркираните десетки автобуси от Шумен, Разград, Кърджали, Хасково, Смолян и други градове по бул. "Княз Александър Дондуков".

"Няма по-спокоен протест в София и днес и вчера, няма случай като този под колоните на Министерския съвет", каза по Нова ТВ министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му МВР доказа, че може да охранява протест без насилие, в т.ч. когато някой посяга на полицаите или ги провокира. Рашков уточни, че в МВР има сигнали за подготвени провокации, но ведомството е взело всички мерки.

Снимка: Иван Григоров