От днес започва класическото преброяване. 55 хиляди анкетьори тръгват по домовете. До края на месеца те ще посетят  средно по 80 жилища с до 250 живеещи в тях. Анкетите ще правят от 8 до 20 часа, включително събота и неделя.

Освен на телефон 0700 16 310, от днес информация за одобрените преброители може да бъде получена и на познатия телефон на полицията 166.
За това се споразумяха главният секретар на МВР гл. комисар Калин Георгиев и ръководството на НСИ. 

Служителите, които отговарят на телефон 166, ще предоставят актуална информация на гражданите дали съответното длъжностно лице-преброител фигурира в списъка, одобрени от НСИ. Освен за името, на тел.166 ще може да се прави справка и за номера на служебната му карта.

За да става това на практика, списъкът ще е достъпен за всички потребители на мрежата за предаване на данни на МВР, чрез рубриката „Преброяване 2011” във вътрешната електронна страница на министерството.

Дни преди преброителите да тръгнат по домовете сигналите за опити за измами са десетки, съобщи в. "Стандарт". Сред най-забавните прийоми са тези с таксите, които да се плащат. По този повод от НСИ предупреждават, че преброените лица не трябва да плащат нищо на преброителите.

НСИ вече събра данните на над 3 милиона души, (3 100 023) преброили се по интернет.