Българската православна църква отбелязва деня на св. ап. Андрей Първозвани или Андреевден. 

Апостол Андрей се нарича първозван, тъй като пръв от 12-те апостоли е повикан и е тръгнал след Христос и заедно с брат си - апостол Петър, и били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Андрей обиколил много земи - Византия, Тракия, Русия, Рим и др. Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими болести.

За проповядването на християнската вяра свети първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст. По време на управлението на Константин Велики тялото му било пренесено в Цариград в църквата "Светите апостоли".

През 1208 г. главата му била пренесена в църквата "Св. Петър" в Рим, а през 1964 г., за да бъде почетено подобряването на отношенията между Римокатолическата църква и Цариград, тя е дарена на Цариградската патриаршия, припомня БТА.

Името на апостол Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и две риби. Вярва се, че е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.

Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата. В България празникът се нарича Едрей, Едринден или Мечкин ден. Вярва се, че от този ден всичко наедрява - здраве, богатство, включително и денят, който нараства колкото просено (житно, маково или синапено) зърно.

На Андреевден се меси пита и се слагат на масата зърнени храни - жито, леща, грах, храни, които набъбват, за да расте всичко и да се увеличава през годината.

На този ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Храбър, Храбрин, Дешка, Първан и др.