Днес България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празнични тържества ще има в цялата страна.

Празничното шествие по повод 24 май тръгна от президентството, водено от държавния глава Румен Радев. Към шествието се присъединиха министри, народни представители и общински съветници.

Шествието се предвожда от гвардейския духов оркестър и мажоретни състави. Десетки граждани заедно с управляващите вървят към сградата на БАН, пред която към шествието ще се присъединят учени и научни работници. Оттам шествието по повод 24 май продължи към сградата на Софийския университет.

Освен държавният глава Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, народните представители, кметът на София Йорданка Фандъкова, общински съветници, в шествието се включиха и десетки граждани.

Всички носят знамена, цветя и балони. Пред сградата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще се състои тържествената церемония по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

С Празник на буквите на открито София ще отбележи 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Събитието започва в 17.00 ч. в парка зад НДК и се организира от Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, Столичната община, НДК и БНР, съобщават инициаторите.

Ще участват музикалните състави на БНР, именити български музиканти и артисти от различни изкуства. Сред изпълнителите са Вокалната група "Радиодеца", Оркестърът за народна музика на БНР, Софийският духов оркестър, Биг бендът на БНР. Видният цигулар Веско Ешкенази ще изпълни химна "Върви, народе възродени". Автор на визията е известният художник и майстор на плаката проф. Божидар Йонов.

Още много изненади очакват посетителите на Празника на буквите, организиран с подкрепата на Министерството на културата, отбелязват от екипа.

С академично тържество днес в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" най-старото висше училище в България, което тази година чества своята 130-годишнина, ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Това съобщи пресцентърът на СУ.

Празникът ще започне в 11.45 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Академично слово на тема "Антарктида - еволюцията на един континент и революцията на българското присъствие" ще произнесе директорът на Националния център за полярни изследвания към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и основател и председател на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

На академичното тържество ще бъдат наградени победителите в Дванадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на фондацията "Св. Климент Охридски" за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

По традиция в деня на Светите братя Кирил и Методий ще бъде връчена и стипендия на фондацията "Блага Димитрова" за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

Факултетът по славянски филологии на Софийския университет ще отличи автора на най-добрата научна книга в областта на езикознанието.

За четвърта поредна година Българското национално радио ще връчи награда на студент в специалността "Журналистика", в профила "Радио". Инициативата е в памет на проф. д-р Веселин Димитров и цели насърчаване на обучението по радиожурналистика.

По традиция по-рано през деня Академичният съвет на Софийския университет ще участва в официалната церемония за отбелязване на празника, която ще започне в 11.00 часа при паметника на Светите братя Кирил и Методий. Академичният съвет на Алма матер ще се присъедини към празничното общоградско шествие в 10.50 часа от главния вход на Ректората.

Стотици деца, родители и учители се събират пред храм "Св. Успение Богородично" във Варна, за да се включат в празничното шествие по повод 24 май. Пред трибуната, разположена до Туристическия информационен център, текат последнирепетиции на детските фолклорни танцови състави.

Деца с цветя и българския трибагреник очакват началото на празника. Търговци предлагат знамена, като цените започват от един лев за хартиените варианти с ликовете на светите братя Кирил и Методий, до 30 лева за голямо знаме с ръчно избродиран герб.