Граждани се събраха на протест на площад "Независимост" в София, изразявайки недоволството си срещу избори на конституционни съдии от квотата на Народното събрание, предаде БТА.

Протестната демонстрация бе организирана в социалните мрежи от инициативата "Правосъдие за всеки" и протича под надслов "Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!".

На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години. Днес Народното събрание прекрати пълномощията на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС като депутат. Тя и Белазелков се очаква да положат клетва като конституционни съдии този петък.

Според протестиращите обаче изборът е проведен непрозрачно, без достатъчна публичност и е необоснован.

"С избора безпрецедентно бяха гласувани и деветгодишни мандати на новите конституционни съдии, с което мнозинството наруши решение на самия Конституционен съд от 9 януари тази година", съобщиха организаторите в анонса на протестната акция.

Снимка: БТА

Не сме съгласни с това политическо овладяване на съдебната власт, каза представител на протестиращите. Според него различните юридически организации също трябва да изразят своята позиция.

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Парламентарно представените партии "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" също внесоха общ иск в Конституционния съд срещу избора.