Това каза в Пловдив при провеждането на пролетния правописен маратон Евелина Гечева, управител на Академика БГ, предаде БТА. 

Няколко пъти езиковеди предлагат да отпадне пълният член. Последно такaва идея имаше през 2009 г. и тогавашният образователен министър Сергей Игнатов обясни, че това е несериозно:
“Като махнете пълния член, кой ще върши действие, това ще ми обясните ли – как ще го обозначаваме, ще го оцветяваме ли или нещо друго?”.


Гечева обясни още, че двойните съгласни също затрудняват. Най-малките участници в кампанията грешат по звуково уподобяване "о", "у", "а", "ъ".
Според нея, ако трябва да се открои тенденция, може да се каже, че децата от 1 до 3 клас масово са отличници и решават тестовете си без грешка.
След 6, 7 клас нещата започват да стоят по друг начин, вероятно им става скучно в училище, стават по-разсеяни, по-небрежни към писането и тогава и грешките са повече, обясни Гечева.

Преди време стана ясно, че около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията.

Широко употребяваната квалификация - неграмотност, всъщност е неправилно писане, което се дължи на по-слабата взискателност и занижения интерес към правописа, коментира Гечева.
Тя обясни, че поддържането на кампанията "Бъди грамотен" съвсем скоро ще доведе до по-различни резултати и на матурите и при кандидатстването.

Националната кампания се организира от образователния портал Академика БГ от 2009 г. В нея досега са се включили над 23 000 души - ученици, студенти и възрастни.

През 2011 г. Европейската комисия обяви резултатите от изследване, според което почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст на родния му език, а 41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни.