Прашна буря в Гълъбово. Снимките се появиха във "Фейсбук" групата "Видимо и невидимо". Всичко е продължило около 10 минути. Градът е потънал в прашна пелена и буквално не се виждал.

Като причина за запрашаването хората посочват местния ТЕЦ "Брикел" и така нареченото "черно езеро", където се складира пепелта от изгорелите въглища.

От "Брикел" припомнят, че използват оросителни системи, за да няма запрашаване. Снощната прашна буря обясняват с бурния вятър, който вдигнал пушилка от черните пътища, съобщи bTV.

Ситуацията вече е овладяна. Няма опасност за здравето на хората, уверяват от екоинспекцията в Стара Загора.

Хората в Гълъбово са на мнение, че трябва да се намери адекватно решение на този проблем.

"При такъв силен порив на вятъра, който се получи, в рамките на 10-15 минути няма как да се реагира. Направихме каквото е възможно. В момента сме предприели допълнителни мерки с повече водоноски, повече пожарни коли, за да оросяваме и мокрим пътищата. Това е първият случай за тази година на такова запрашаване на Гълъбово", обясни Христо Христозов от ТЕЦ "Брикел".

"На място експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите не са установили нарушения. Оросителните системи са работили, пътищата се овлажняват. По време на проверката не е имало запрашаване. Единственото нарушение в случая е, че инспекцията не е уведомена и затова ще бъде наложена санкция", поясни Минчо Минчев, експерт от Регионалната инспекция по околната среда и водите.