Пламен Бориславов Галев и Ангел Христов Христов са обвинени като ръководители на организирана престъпна група, създадена с цел превод на суми извън страната по банков път чрез използване на документи с невярно съдържание и пране на пари в особено големи размери, съобщиха от прокуратурата.

В групата са участвали Методи Любомиров Ковачев и Христинка Георгиева Ангелова, издирват се и други лица.
Разследването и проследяването на парите се провеждат от Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС в тясно сътрудничество с ФБР.

Организираната и ръководена от Галев и Христов група действала от януари 2003 г. до края на 2010 г. в София и Дупница.

От януари 2003 г. до март 2004 г. в София Галев, Христов и Ангелова (сочена за подбудител и помагач) заедно със съучастници склонили и помогнали на Методи Ковачев да преведе суми във валута (щатски долари и евро) извън страната по банков път от сметки на "Катон – Транс" ЕООД в българска банка по различни сметки в чужди банки, с обща равностойност 576 779,30 лв.
Използвани са фалшиви документи - договори за покупка и внос на стоки в страната.

От април 2004 г. до края на 2010 г. в София, в Дупница и в чужбина Галев и  Христов накарали Ковачев да направи много парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай. Той е знаел или предполагал, че сумите на обща стойност 35 515 628,40 лв. са придобити чрез престъпление, добавят от прокуратурата.

Обвиненията срещу Пламен Галев и Ангел Христов са повдигнати задочно, тъй като до момента са в неизвестност.
На Методи Ковачев е наложена мярка за неотклонение "подписка", а на Христинка Ангелова – гаранция от 5000 лв.

"Един от видовете на прането на пари се е извършвал чрез преводи от две банки в България към сметки на фирми в различни държави. Основание за преводите са фиктивни договори за внос на автомобили втора ръка, предимно мерцедеси", обясни по-късно на пресконференция Емилия Станинска, прокурор по делото, предаде БГНЕС.

Парите от преводите са насочени основно към банки в Литва, Латвия, Кипър, Унгария и Швейцария. От там, чрез системи за интернет банкиране с компютри, чийто адреси са в България, парите се превеждат по сметки на офшорки.
Те регистрирали клонове у нас, а управители и представители им са Пламен Галев и Ангел Христов.

Една от офшорките, регистрирана на Сейшелите – PAG, чиято абревиатура може да се разчете и като Пламен и Ангел Галеви, е собственик на имението на бизнесмените в село Ресилово.

Разследването се води отпреди Нова година. Светлозар Костов, който ръководи Специализираната прокуратура, посочи, че съвсем скоро е станала известна експертиза, която дала основание да се повдигнат обвинения. Затова е нямало възможност тези обвинения да се повдигнат преди бизнесмените да избягат.
По думите на Костов едновременно с делото за криминалните им деяния е вървяло и дело за финансови и икономически престъпления.

На пресконференцията не стана ясно каква точно е престъпната дейност, чрез която Пламен Галев и Ангел Христов са натрупали толкова много пари.

"Днес поздравявам колегите от МВР и благодарим на американските партньори за братя Галеви – за новото повдигнато обвинение за пране на пари за 35 милиона, така че още повече ще им се утежни присъдата", коментира по-късно премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".
"Понеже знам, че гледат телевизия тези, които се крият: Преди няколко дни имахме скъпи гости – ще ни помогнат, ще ги издирим. По-добре да се прибират, и да отидат в съда, за да си доказват вината или невинността", каза той.
Борисов не уточни кои точно са "гостите", но вчера се разбра за двудневно посещение в България на директора на ЦРУ Дейвид Петреъс. Все пак става ясно, че ФБР помага при разследването.

В отговор на въпрос каква е връзката между дупнишките бизнесмени и американските партньори, той обясни, че те помагат да се стигне до изнесените пари.
"Имаме партньори, които са доста по-мощни като възможности да издирват или да ни подпомагат с необходимата информация, така че българските правораздавателни служби и органи да могат да повишават присъдите на години затвор, към тези, които са го допуснали. Това е превенция и това е една много добра помощ", каза премиерът.