Кметът на Варна Иван Портних и главен комисар на МВР Николай Николов наградиха вчера старши инспектор Върбан Петков от Първо РС ПБЗН - Варна за доблестната му постъпка на 3 ноември. Тогава той стана известен като спасителя от влака, тъй като спаси пътниците в пламналия край Каспичан влак по линията София - Варна. Той прояви бърза и навременна реакция, заради което получи парична награда и нов телефон.

Виж повече снимки тук >>>

Преди награждаването пред сградата на варненската пожарна служба огнеборците отдадоха почит към загиналия край Елхово граничен полицай, предаде БТА.

"Първото и най-важното нещо в такава ситуация е безопасна евакуация на пътниците", каза Върбан Петков, цитиран от БНР. Старши инспекторът сподели още, че е успял да реагира професионално в критичната ситуация, заради създадените умения в пожарната. Той благодари на колегите си и на институциите за признанието.

"Ако не беше дръпната ръчната спирачка на влака, щеше да има жертви. Изключително правилна е постъпката на старши инспектор Върбан Петков", коментира гл. комисар Николай Николов.

В подобни ситуации при пожар първата задача е изкарване на хората от опасната зона, каза по-рано Върбан Петков. 

Пред NOVA той разказа, че хората във влака нямат опит - част от младите тръгнали да търсят пожарогасители и да гасят, но това е грешен подход. "По-важно е да се спасят 2 кушетки или 20 човека", попита той.

Спасителят пътува няколко пъти в годината Варна-София към преподавателски център в София. От женя в купето разбрал, че мирише на дим и се втурнал да помага. Той има 8 години опит като пожарникар.

По думите му първите няколко минути са много важни в такава ситуация. Успял да изведе 40 и няколко души, с помощта и на хората във вагоните. Три млади руско говорящи момчета помогнали на трудно подвижни жени, за което им благодари.

Петков отворил всички прозорци, задействал и спирачката. 20-30 секунди спирал влака, а цялата евакуация отнела минута и половина.

Спасителят има дъщеря на 7 години. След инцидента той не й е обяснил за случилото се. След това учителката й казала, че Върбан Петков е герой, но той не се възприема така.