На пресконференция Дунчев разказа, че пожарът е ограничен от юг, но остава проблемен фронтът, който върви към младата гора над Бистрица, предаде БТА.
Доброволците вършат половината работа в момента, с риск за живота си, добави той.
Вчера Израел ни предложи два самолета, който да гасят огъня, но страната ни ги отказа.

Ако е умишлен палежът, в което почти всички вече сме сигурни, при сухи паднали дървета пожарът се развива много по-бавно, но ако се подпали зелената гора, иглолистните дървета са пропити със смола и горят като факли, коментира Дунчев.
Ако не успеем днес да ограничим фронта и зелените дървета бъдат достигнати, "ще стане страшно", защото хората няма да могат да работят, поради високата температура, добави той.

Никой не може да обясни защо дни наред се повтаря, че положението е овладяно, а пожарът се разраства, заяви доброволецът Димитър Кацов, предаде БГНЕС.

"Казаха ни в самото начало да не се лъжем, че ще гасим нещо, само ще овладяваме пожара. В края на деня се чувствах като мравка – безсилен. С всеки ден положението става все по-зле, а ние чуваме, че се подобрява", добави той. Кацов заяви, че мнението на повечето пожарникари на Витоша е, че има нужда от помощ от въздуха с много вода.
Самите пожарникари са съвестни хора, но сред тях имаше и разногласия как да се гаси пожарът, допълни Коцев.

Той спомена и че неразбирателството и условията на работата по гасене на пожара в "Бистришко бранище" довело до демотивация и отчаяние при много пожарникари.

Доброволци сигнализираха сутринта пред "Дневник", че не са пускани към пожара на Витоша, няма никаква организация или информация какво се случва.

"Отначало имаше заповед да тръгнем от Бистрица към пожара. После се оказва, че има друго нареждане - да се качим до хижа Академика и да хванем пожара от горе. В крайна сметка ни качиха в един камион. Стояхме там около час, след което ни стовариха в Железница", разказа Мирела Заричинова.
Малко след 10.30 ч. част от доброволците са били качени до хижа "Физкултурник", но там те отново не са били допускани да помагат при огъня.

В социалните мрежи зачестиха коментарите на доброволци, които посочват пропуски в организацията.
Не са достигали помпи, забавено е било решението да се изсекат просеки. „Това, което се правеше вчера (2 юли - бел. ред.), беше тотално неуспешно, беше голямо фиаско, но трябваше да се направи, защото беше един начин да се угаси пожарът по максимално щадящия начин.", разказа пред Дарик радио Владимир Йончев от "Офроуд България". 
"Не ни стигна времето за страшно малко, може би за 30 минути. Вечерта плачеха стари мъже, пожарникари, защото целият ден беше проигран. На сутринта се тръгна с резачките. Единственото, което можеше да се направи в района, е да се направят просеки, няма друг вариант. Положението е много опасно. Падат дървета, всичко е върху жарава. Тези хора направиха чудеса от героизъм и отвориха тези просеки", каза Йончев.

На 2 юли вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че заради голямата опасност за "в акциите по гасенето ще бъдат ползвани само подготвени пожарникари, курсанти от академията - 4-ти курс, и горски служители, които добре познават участъка, без помощта на доброволци".
По-късно същия ден от МВР заявиха, че доброволци все пак ще бъдат допуснати, "но само след инструктаж за безопасно поведение".

Огънят обхвана 200-250 декара гора. Близо 500 души участват в борбата с огнената стихия днес, 135 от тях са доброволци, съобщиха от МВР. Според ведомството за 12 часа пожарникарите и служителите на горските стопанства прокарали над 6 км просеки. 5 километра от тях са малки пътища, по които може да се осъществява предвижването на групитя, а други 1600 метра, с ширина 20 м, разделят огнището от незасегнатата от огъня гора.

Трите хеликоптера продължават да помагат в потушаването на огъня.

Прототип на пожарна, направен от танк, се очаква да се включи в гасенето на пожара на Витоша към 16-17 ч., съобщи пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.
Имаме прототип на пожарна, който е направен от танк Т62, с вместимост до десет тона вода и сега се движи от завода в Търговище към мястото на пожара, каза министърът.
Високопроходимата машината може да прави просеки с широчина от четири до шест метра и да гаси пожар.