Има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни, констатират от "Екзакта рисърч груп" на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места. То е направено, след като Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Според данните 48% от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32 на сто искат лятното. Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор, коментират социолозите.

И от Министерство на образованието предлагат България да въведе зимно часово време, защото това ще се отрази на учебния процес - ще се наложи да учат. При постоянно лятно часово време те, както и студентите, ще са най-потърпевши, защото ще трябва да прекарват много по-дълго в тъмнина, тъй като ще стават с час по-рано и през зимата, когато по нормалното астрономическо време в 7 е още тъмно. Според мястото, на което живее човек, тъмният период на учене и работа сутрин рано ще се удължи с до 6 седмици годишно, казват биолози.

Освен това учени предупредиха, че постоянното лятно часово време ще се отрази пагубно на здравето и икономиката на европейците. Хронобиологът Тил Рьонеберг от института за медицина и психология към Университета в Мюнхен заяви, че ако часовниците останат на лятно време, то европейците ще надебелеят и изглупеят.

"Ще се увеличи рискът от диабет, депресии, проблеми със съня и ученето", заяви той преди дни.

Според него държава, която се откаже от лятното време, ще изпревари академично, технологично и икономически държавите с вечно лято в часовника.

Очаква се у нас Министерството на енергетиката да изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни в бъдеще, като се съобрази с позициите на различни институции по този въпрос.

До момента повече от 12 000 души у нас са гласували по темата в допитване на правителството, съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Крайният срок за гласуване е днес.