В България към днешна дата са потвърдени първите два случая на маймунска вариола, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Заболелите са мъже на 41 г. и на 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения в София и са в добро общо състояние.

Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

По първоначални данни и двамата пациенти съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици - в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават.

По-младият пациент е настанен в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА) на 20 юни със съмнения за варицела, съобщиха от пресцентъра на ВМА. В резултат на направените в широк обем изследвания, в това число и в Националния център по заразни и паразитни болести, е потвърдена диагнозата маймунска вариола. Към момента пациентът се намира в добро състояние, с обратно развитие на обрива.

Още с постъпването му в болницата е изолиран в самостоятелна стая, като са предприети всички необходими предпазни мерки.