Отлагаме евтаназирането на стадото в околностите на село Болярово, в което бе получена проба с положителен резултат за чума по дребните преживни животни, тъй като е изолирано от останалите стада в района. Това заяви Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, след заседание на местния организационен щаб, създаден във връзка с болестта.

 "Ще се вземат втори проби от животните и ако се появи положителен резултат или симптоми за заболяването, ще се пристъпи към евтаназиране на животните. Засега стадото е изолирано", уточни министърът.

По-рано от БАБХ съобщиха, че е открито шесто огнище на чумата в Странджанско - в град Болярово. Огнището е вторично, тъй като е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където вече беше засечена заразата. Вероятно е пренесена от собственика. В стопанството има 200 овце.

Земеделският министър призна, че козичките на баба Дора са дали отрицателен резултат при взетата проба, но обясни, защо са искали да ги евтанизират.

"В стадото кози на възрастна жена от село Шарково, както и в други две малки стопанства в селото, засега няма положителни проби, но преди това в населеното място са се появили позитивни проби, което означава, че е съществувал контакт между болни и здрави животни. Ще отложим засега евтаназирането на тези стада, за да избегнем социалното напрежение в района, каза Румен Порожанов.

Той съобщи още, че са изпратени нови 400 проби във френска лаборатория. Повечето от пробите са отрицателни с изключение на една, извън община Болярово. Въведено е засилено наблюдение в цялата община, както и в останалите погранични общини.

Министърът заяви, че всяка заповед за евтаназиране на животни е придружена с протокол от изследването в чуждата лаборатория. Ветеринарни специалисти извършват основно почистване и дезинфекция на всички ферми, в които е имало болни животни.

Централният щаб за борба с чумата по дребните преживни животни ще поиска утре изслушване по проблема в Народното събрание.

Междувременно блокадата пред къщата на баба Дора продължава, като там са се събрали хора от цялата страна, за да защитят последното стадо в Шарково. Те все още не вярват, че има чума по животните и че евтаназията е наложителна. Доброволците, които вече няколко денонощия дежурят край кошарата на баба Дора, поискаха повторна проба за животните. Част от тях се погрижиха за козичките и подариха на стопанката им икона на Богородица.