Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви тази сутрин, че загиналите са 9. Според кмета на Варна Иван Портних жертвите са 11 и се позова на лекари.

Малко след 9 ч. бе открит мъж в автомобил в канал, а вечерта - труп на жена.

Трима са изчезнали.

Линейките на Спешна помощ не са успели да пристигнат до един от починалите във Варна, съобщиха от Спешната помощ в града.
Девет пострадали са настанени във варненската болница "Света Анна".

Вижте снимки >>>

Образувано е досъдебно производство - "за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност".

Пороят взе жертва и в Добрич.

Приливна вълна наводни и разруши вчера къщи в кв. Аспарухово, който потъна в кал.
По улиците се носеха коли и трупове на животни. На много места пътищата в квартала почти липсват и са пропаднали.

Най-сериозна е ситуацията на ул. „Горна студена“, където десетки автомобили и кални наноси са образували тапа. Голяма част от постройките на улицата са ниски, едноетажни.

"Няколко къщи са събрани на едно, колите са събрани на 3-4 етажа. Пред мен има един микробус, който е на покрива на къща", разказа през нощта Иван Портних.

Работят всички сили на Гражданска защита, пожарната и полицията, както и допълнителни от Бургас, Добрич и от Шумен. Включиха се и военни.

Около 2 ч. гражданска защита спаси дете от затрупана с кал кола.

"Има разрушени къщи, има завлечени автомобили и има риск. Обмисля се един район от квартал Аспарухово да бъде евакуиран. Има няколко варианта хората да бъдат изведени", каза по-рано през нощта по БНР министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който пристигна на място.

Районът на „Аспарухово“ продължава да бъде без ток тази сутрин заради мерките за безопасност.
Пожарникари отводняват помещения, екипи на електроразпределителното дружество извършват обходи за поетапно захранване с електричество.

Дъждът, който продължава да вали, затруднява работата на спасителните екипи.

Осигурени са места за временен подслон на хора, пострадали от бедствието.
Местата са осигурени в Социалния учебен професионален център "Анастасия Д-р Железкова". Има готовност в помещенията да бъдат настанени до 40 души, съобщиха от кризисния щаб към община Варна.
Варненска митрополия има готовност да приюти в църковния комплекс в местността "Траката" бедстващи.

Канал 1 на пристанище Варна е затворен за аварийни мероприятия. Предполага се, че в района има автомобили, отнесени от пороя.

Обявен е неучебен ден за всички училища на територията на общината.

23 юни 2014 г. ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна.

Все още не е ясно какво е предизвикало огромната приливна вълна, но най-вероятно причината е, че от години гората край местността Джанавара се изсича. Районът е и свлачищен.

Портних обвини държавата, че не оказва съдействие.

"Най-тъжното е, че нашата държава определено не е пригодна, не е подготвена за подобен тип събития, защото часове наред се опитвахме да мобилизираме тези държавни служби, които биха могли и би трябвало да реагират в тази ситуация, каза той.

"Още от първия момент държавата е започнала да действа. Това, което може да се прави, се прави", категоричен бе обаче Йовчев и добави, че в 18 часа вчера е постъпил сигнал на телефон 112 и веднага се е реагирало.

Той призова да не се злоупотребява с нещастието на хората.

Здравният министър Таня Андреева каза, че едва от около 23.20 ч. на екипите на спешната помощ е позволено да започнат извеждане от "Аспарухово" на пострадали и починали.
По-рано достъпът не е бил възможен.
Подготвени са допълнителни екипи на Спешна помощ, както и допълнителни
екипи за лечебните заведения във Варна.

От снощи са предприети противоепидемични мерки. Водата в "Аспарухово" е спряна, прави й се анализ, ще бъде хлорирана и след това пусната отново.

Психолози от БЧК ще помагат на пострадалите да преодолеят стреса.

Над 75 литра на квадратен метър са се изсипали във Варна през последното денонощие.

В община Аксаково бе обявено бедствено положение.

Дир.бг очаква вашите информации, мнения и съобщения за бедствието в коментарите под новината. На video@dir.bg можете да изпращате вашите видеа.

Да помогнем

Нова телевизия започна инициатива „Заедно в бедствието” за помощ на пострадалите във Варна. Всеки може да изпрати SMS с текст DMS VARNA 17777.
Инициативата е съвместна с Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България”, които заедно с местните власти във Варна ще участват в разпределението на даренията.

БЧК активира краткия номер 1466 към всички мобилни оператори за набиране на средства чрез благотворителни SMS-и на цена 1 лев.
Открита е и банкова сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
(За пострадалите от наводненията в страната).


ЕТО КАК ДА РЕАГИРАМЕ ПРИ ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ 


АНКЕТА: Какви са причините за трагедията във Варна?

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при природни бедствия?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За действията на общината и държавата във Варна

Дир.бг очаква вашите информации, мнения и съобщения за бедствието в коментарите под новината. На video@dir.bg можете да изпращате вашите видеа.

Публикувайте ваши авторски снимки от наводненията тук>>