Протест на кръстовището на булевард "Сливница" и улица "Русе" в София се проведе за шести пореден ден. Хората се събраха с искане за справедливост и за промяна след катастрофата, отнела живота на 22-годишния Явор Стоянов и 24-годишната Ана Мария Милчева. 

Двамата бяха блъснати и убити от 18-годишния Адриан Антонов, който имал шофьорска книжка от три месеца, а според предварителната експертиза е карал със 101 км/ч вместо с ограничението от 50 км/ч. 

Блокадата на "Сливница" тази вечер започна по-късно - в 20 ч., тъй като в 20.45 ч. от Европейския център за транспортни политики започнаха проверка по безопасността на булевард. Участие в нея взеха и живеещите в района. Инспекцията включва основно качеството на маркировката и на осветлението на булеварда и на мястото на катастрофата.

Предварителните данни показват, че част от знаците наскоро са били подменени, а други скоро предстои да изтече експлоатационният срок.

От Столичната община са готови да направят промени, с които да се подобри пътната безопасност в района, обясни заместник-кметът Дончо Барбалов, който присъства на проверката.

bTV съобщи, че при тяхна репортерска проверка в рамките на 20 минути 89 автомобила са минали със скорост над разрешената. Засечени са били и пешеходци нарушители и неработещ светофар. 

Макар днешната демонстрация на недоволство да започна в различен час, исканията остават същите - спешни мерки срещу войната на пътя. В неделя в 11.30 ч. е обявен и национален протест срещу убийствата на пътя, също с искане на законови промени. Той ще се проведе пред Народното събрание. 

Междувременно пред БНТ пастор Павел Игнатов - един от хората, дали характеристика на Адриан Антонов пред съда, каза, че го е описал като "нормален млад човек", който трябва да се покае. 

"Описах Адриан като нормален млад човек, тъй като го познавам от бебе. На 7-годишна възраст той загуби майка си, която почина от рак. Той бе отгледан от близките му роднини с помощта на църквата", разказа пасторът за Антонов. Той не отрича вината на младия шофьор, но изключва да е ползвал алкохол или наркотици в злополучната нощ.

"Аз съжалявам за този млад човек, но и за него има шанс. Той се състои в това да се покае. Покаянието е нещо, което е по-различно от съжалението. Излизат много хора, причинили катастрофи с жертви, и казват "Съжалявам". Това не е достатъчно. Нужно е покаяние - дълбоко, истинско, вътрешно, кризисно състояние, което довежда до освобождаване от чувството за виновност, което е дълъг катарзис. Това ние наричаме покаяние". 

Пасторът призова телевизионния екип, който го снима, след излежаване на вероятно "много тежката" присъда, която очаква Адриан Антонов, да провери на изхода на затвора дали той ще е запазил човешкото в себе си, "или ще излезе пълен с омраза, злоба, ненавист и неудоволствие и ще е склонен към други рецидиви". 

"Мисълта ми е, че трябва да има работа с хора, които са извършили неволни тежки престъпления, да се мисли как да се запази човешкото у тях. Училищата, църквите и обществените организации трябва да работят и да възпитават шофьорите и пешеходците да бъдат внимателни и да намалим темпото, както и да се провеждат мероприятия, с които да се обучават хората да ценят човешкия живот".