На 2 август в полицията е получен сигнал, че е извършен грабеж на пари и лек автомобил. Мъжът, подал сигнала, е твърдял, че същата сутрин е влязъл през Капитан Андреево от Турция и на отбивка преди Пловдив спрял, за да си почине. Зад него пристигнал някакъв тъмен автомобил БМВ с трима души вътре. Заплашили са го, след което му взимат автомобила. Той на автостоп стигнал до една крайпътна фирма, откъдето се обадил на тел. 112, обясни комисарят.

„Стартирахме разследването във всички възможни посоки. Обявихме неговия автомобил и БМВ-то за издирване. Започнахме беседи. Но в крайна сметка установихме, че той в съучастие с още две лица са извършили един вид измама и са присвоили една доста сериозна сума пари”, каза Чонов. Той обясни, че мъжът, подал сигнала, е състезател по конна езда и е бил на състезание в Турция. Там, при него е отишъл друг мъж, който го е питал дали е съгласен да пренесе 88 000 евро през границата и да ги предаде на български гражданин, като за него щяло да има комисионна. Той се е съгласил, взел е парите, но впоследствие с неговия приятел, решават да инсценират грабеж, за да могат да присвоят тази сума, обясни комисар Чонов.

„Поради заблуда на разследването 5-6 дни колегите ми работиха денонощно, но в крайна сметка сме радостни, че успяхме да довършим нещата до край и да разберем истината”, каза директорът на пловдивската полиция.

Служителите от сектор „Престъпления по пътищата” при ОДМВР–Пловдив и сектор „Грабежи” в ГД „Криминална полиция” задържаха вчера двама мъже, заподозрени в инсцениране на грабежа. Те са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Третият, замесен в инсценировката, не е задържан, тъй като се намира в Турция.