Софийската районна прокуратура съобщи, че е указала на кметовете на райони в Столична община и на началниците на РУ при СДВР да преценят необходимостта от въвеждане на контролен режим, посредством пропускателни пунктове. За това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Указанието е по линия на "спазване на законността" по повод въведените противоепидемични мерки в страната. Причината е, разпространяваната информация в медиите за струпване и движение на повече от двама възрастни в квартали в София, населени с лица от различна етническа принадлежност, "явно демонстриращи нежеланието си за спазване на въведените ограничения".

Целта на мярката е да се ограничи струпването и движението на групи от хора и с оглед възможността за констатиране на нарушения, свързване с неспазване на карантинния период.

Възложена от Софийската районна прокуратура проверка трябва да установи:

  • какви са конкретните мерки за предотвратяване струпването и движението на групи хора (повече от двама възрастни) в посока от и за съответния квартал;
  • дали са взети необходимите противоепидемични мерки против разпространението на COVID-19 за живущите в квартала. Както и каква е организацията за изпълнението на въведените вече противоепидемични мерки;
  • трябва да установи и какви действия против разпространението на COVID - 19 са били предприети по отношение на лица, живущи в квартала, за които е констатирано, че нарушават карантинния си период и/или не са съобщили за завръщането си от т.н. "рискови държави" и за контактни лица.

След указанието на прокуратурата от МВР съобщиха за засилено полицейско присъствие на входовете на градове и квартали.

Вечерна полицейска операция в кв. Факултета в София

Снимка: БТА

В кв. Факултета в София СДВР проведе в четвъртък вечерта на 19 март полицейска операция. Служителите на реда проверяваха хората, които влизат и излизат дали са поставени под карантина и съответно дали я нарушават.

От полицията посочват, че тези действия са с оглед спазването на ограниченията за струпване и движение на големи групи хора, във връзка с противоепидемичните мерки въведени в страната.

Предприети са действия по контрол на превозни средства и лица, които се придвижват на групи. На полицейските патрули е разпоредено по високоговорителя на служебния автомобил да предупреждават гражданите да не се струпват на едно място във връзка с противоепидемичните указания.

Здравни медиатори водят разяснителна кампания за опасността от разпространение на заразата, начините на придвижване в условията на епидемия и мерките, които са наложени във връзка с извънредното положение в страната.

Полицаи по входовете и изходите на градовете

Снимка: МВР

Полицейски екипи оказват съдействие на гражданите при нужда.

От МВР посочват, че действията на полицията са съобразени с предприетите мерки във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на страната.